Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Τρία νέα Επιχειρηματικά Πάρκα στην Αχαϊα προτείνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

Δημοσιεύθηκε την Σάβ, 08/03/2019 - 08:51

Την ανάπτυξη τριών νέων Επιχειρηματικών Πάρκων στην Αχαΐα, προτείνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, στη μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία ReDePlan AE Consultants.

Η μελέτη εκπονήθηκε με αντικείμενο ένα εθνικό σχέδιο δράσης μέχρι το 2040 και εστάλη από τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνο Μίχαλο στην Κυβέρνηση.

Στην Αχαΐα, η μελέτη προτείνει την μετατροπή δύο Aτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων σε Επιχειρηματικά Πάρκα και συγκεκριμένα, στον Άγιο Βασίλειο Πατρών σε έκταση 400 στρεμμάτων με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ και στον Μεγανίτη Αιγίου σε έκταση 300 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.

Ακόμα, οι μελετητές προτείνουν και τη δημιουργία Τεχνόπολης στον Ριγανόκαμπο, σε έκταση 60 στρεμμάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ.

Για την Αιτωλοακαρνανία, προτείνεται η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πάρκου σε έκταση 250 στρεμμάτων στο δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Αγγελοκάστρου, με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ και στην Ηλεία, ένα ακόμα Επιχειρηματικό Πάρκο έκτασης 200 στρεμμάτων, σε απροσδιόριστη περιοχή, με προϋπολογισμό 2.500.000 ευρώ.

Η μελέτη της ΚΕΕΕ προτείνει ακόμα, την ανάπτυξη 33 νέων Επιχειρηματικών Πάρκων, επί αδόμητων εκτάσεων, συνολικού εμβαδού 10.283 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα και την ανάπτυξη 55 Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης, σε περιοχές Ατυπων Συγκεντρώσεων, συνολικού εμβαδού 62.268 στρεμμάτων, μερικά εκ των οποίων προτείνεται να αναπτυχτούν σε δύο φάσεις λόγω μεγέθους.

Η ΔΑΠΑΝΗ

Σύμφωνα με τον μελετητή, ο προϋπολογισμός υλοποίησης του συνόλου των προτεινομένων Επιχειρηματικών Πάρκων ανέρχεται στο ποσό των 730 εκ. ευρώ περίπου, ποσό το οποίο μπορεί να καλυφθεί σε βάθος 21 ετών, αν το Δημόσιο επενδύει με συμμετοχή 35%, το «ευτελές» ποσό των 12 εκ. ευρώ τον χρόνο. Η δαπάνη αυτή είναι ικανή να συμπαρασύρει πόρους μόχλευσης από ιδιωτική συμμετοχή ή τραπεζικά προϊόντα, για την υλοποίηση του προγράμματος, σε ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά το περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό τοπίο της χώρας και τα δεδομένα της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως της μεταποίησης και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΑΤΥΠΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη που είχε εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, η επικρατούσα κατάσταση σε σχέση με τις βιομηχανικές συγκεντρώσεις, είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 181 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, έναντι 58 οργανωμένων ΒΙΠΕ, σε σύνολο 491 περιοχών που προβλέπουν χρήσεις γης για βιομηχανία και χονδρεμπόριο.

Η ίδια μελέτη, εντόπισε στην Αχαΐα 9 Ατυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις και 2 στην Ηλεία. Επίσης, 5 περιοχές με χρήσεις γης για βιομηχανία και χονδρεμπόριο στην Αχαΐα και 3 στην Ηλεία και τέλος, 2 οργανωμένους υποδοχείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Αχαΐα και 1 στην Ηλεία.

Ωστόσο, από τη μελέτη των στοιχείων, προέκυψαν ανακρίβειες αναφορών για επιτρεπόμενες χρήσεις γης ανά Περιφερειακή Ενότητα, ανακρίβειες, αοριστίες και αποκλίσεις μεγάλου μεγέθους στην καταγραφή των Ατυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων που καθιστούσαν αναγκαία μια νέα αναλυτική αποτύπωση της κατάστασης.

Γεγονός είναι ότι, σήμερα υπάρχουν σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, δεκάδες διάσπαρτες άτυπες συγκεντρώσεις εκτός σχεδίου, με πολλά προβλήματα περιβαλλοντικής, χωροταξικής και αναπτυξιακής υφής, που η οργάνωση και πολεοδόμησή τους αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα