Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Παρέμβαση Οδ. Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή για τον νέο Κανονισμό Λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ. Τριπόλεως

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 01/08/2019 - 11:35

Στη Βουλή έφερε το θέμα του νέου Κανονισμού Λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ. Τριπόλεως που προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά και από επιστολή που του απηύθυνε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών της ΒΙ.ΠΕ.

Οι επιχειρηματίες – μικροί και μεσαίοι στην πλειοψηφία τους – καταγγέλλουν ότι με το νέο κανονισμό επιβαρύνονται οικονομικά πάρα πολύ, ενώ ταυτόχρονα χάνουν δικαιώματα τα οποία έως τώρα αποτελούσαν και κίνητρο για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Τριπόλεως. Ταυτόχρονα όμως, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους διότι ο νέος κανονισμός προωθείται χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς, φυσικά, τη συναίνεσή τους.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε την στήριξή του στα αιτήματα των επιχειρηματιών της ΒΙ.ΠΕ. και κατέθεσε αναφορά στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας κ. Δραγασάκη, ζητώντας του την ικανοποίηση των αιτημάτων και την πραγματοποίηση ουσιαστικής διαβούλευσης πριν από τη θέσπιση νέου Κανονισμού Λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ., ώστε να αντιμετωπίζονται οι πραγματικές ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας της Αρκαδίας και να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας.

 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Προς: τον Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ.Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο

Θέμα: Ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ. Τριπόλεως που προωθείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης επιβαρύνει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις και διώχνει επενδύσεις από την Αρκαδία.

Κύριε Κωνσταντινόπουλε,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε σ’εσάς την αντίθεσή μας για τον σχέδιο νέου Κανονισμού Λειτουργίας της Βιομηχανικής Περιοχής Τριπόλεως, ο οποίος έχει συνταχθεί και φέρεται να προωθείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τον επιχειρηματικό κόσμο και την τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Το σχέδιο φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί από τον Φορέα Διαχείρισης της Βιομηχανικής Περιοχής και θα εγκριθεί με απλή Υπουργική Απόφαση, χωρίς κανένας άμεσα ενδιαφερόμενος φορέας να έχει την ευκαιρία να γνωμοδοτήσει επ’αυτού ή να διατυπώσει ενστάσεις και προβληματισμούς.

Με βάση όσα έχουν «διαρρεύσει», το νέο σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει σημαντικές προσαυξήσεις στις οικονομικές υποχρεώσεις  για κοινόχρηστες και άλλες δαπάνες σε βάρος των επιχειρήσεων, η πλειοψηφία των οποίων παλεύει για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και την υφιστάμενη υπερφορολόγηση. Εκτός όμως από την αύξηση των οικονομικών υποχρεώσεων,  με το νέο Κανονισμό επέρχεται απώλεια και άλλων δικαιωμάτων του υφιστάμενου Κανονισμού, τα οποία είχαν αποτελέσει και το κίνητρο για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων στην ΒΙ.ΠΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην ΒΙ.ΠΕ. είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένουν την στήριξη της πολιτείας και μέτρα ενίσχυσης για την επιβίωσή τους και όχι άλλες επιβαρύνσεις.

Αφού λοιπόν εκφράζουμε τις σοβαρότατες ενστάσεις μας για τα διαφαινόμενα κυβερνητικά σχέδια, καθώς και την ζωηρή μας διαμαρτυρία για την έλλειψη κάθε έννοιας δημοκρατικής διαβούλευσης και για την αδιαφορία της Κυβέρνησης για τη διαμόρφωση μίας ελάχιστης – έστω – συναίνεσης, ζητούμε από εσάς να στηρίξετε το αίτημά μας να μην προχωρήσει το παραπάνω σχέδιο χωρίς τη συμμετοχή και τη συναίνεση της επιχειρηματικής κοινότητας της ΒΙ.ΠΕ. Τριπόλεως. Θεωρούμε πως η ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να συζητήσει με τους επιχειρηματίες, να αφουγκραστεί τα αιτήματα και τις διαφωνίες μας, και να αναζητήσουμε από κοινού μία ισορροπημένη λύση. Ο ρόλος του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι αντι-αναπτυξιακός για την Αρκαδία.

Προσδοκώντας την έμπρακτη υποστήριξή σας στα παραπάνω αιτήματά μας, είμαστε στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα επί του ζητήματος και να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Απόστολος Μακρυκώστας, σε απάντηση στην αναφορά 604/29-11-2018 του βουλευτή κ. Κωνσταντινόπουλου και στην αναφορά 623/7-12-2018 του βουλευτή κ. Βλάσση, κάνει γνωστό ότι, για οποιαδήποτε τροποποίηση κανονισμού σε ΒΙΠΕ, θα πρέπει προηγουμένως να κατατεθεί σχετική αίτηση από τον φορέα διαχείρισης της περιοχής προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Η τροποποίηση για τις περιπτώσεις Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων δυνάμει των νόμων 4458/1965 και 2545/1997 εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Στην περίπτωση της ΒΙΠΕ Tριπόλεως δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα σχετικό αίτημα προς την αρμόδια Διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της ως άνω Γενικής Γραμματείας.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι πρόθεση της Γενικής Γραμματείας Bιομηχανίας, είνaι όπου δεν έχει αναπτυχθεί διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών για οποιαδήποτε τροποποίηση κανονισμού σε ΒΙΠΕ, αυτός να προκαλείται με ανοικτή πρόσκληση τόσο στον Φορέα Διαχείρισης όσο και στους εκπροσώπους των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα