Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Μποναμάς «βόμβα» στις επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ με υπεδιπλάσιες ανατιμήσεις

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 01/10/2023 - 10:10

Δυσάρεστες «εκπλήξεις» επεφύλασσε το κλείσιμο του 2022 για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Αντί ευχετήριων καρτών, η διαχειρίστρια ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ τους απέστειλε τα κοινόχρηστα του Δ΄τριμήνου 2022, όπου ο λογαριασμός είχε υπερδιπλασιαστεί.

«Αρχισαν τα βιολιά, όπως «επί λέξει» είχαμε προειδοποιήσει» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ, Πέτρος Μαντάς, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για τις «παγίδες» που έκρυβε η ψήφιση του τελευταίου νόμου για τα βιομηχανικά πάρκα.

«Τώρα νομικά είμαστε δεμένοι, όμως ακόμα μπορούμε να τιμωρήσουμε σκληρά, μέσω της δημοσιότητας τους γνωστούς υπεύθυνους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα, με αφορμή τα ειδοποιητήρια για τις κοινόχρηστες δαπάνες που ήδη κατέφθασαν στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων Λευτέρης Αραμπατζής, σε επιστολή του, αναφέρει ότι δέχθηκε καταιγισμό τηλεφώνων και παραπόνων από τα μέλη του φορέα, καθώς ο λογαριασμός που έλαβαν για το Δ’ τρίμηνο του 2022, ήταν υπερδιπλάσιος, στις 125.000 ευρώ έναντι 55.000 που είχαν λάβει το 2021.

Και ο ίδιος έχει μείνει με την απορία «που στο καλό πήγαν τα λεφτά μας;» μιας και οι κωδικοί στην ανάλυση είναι γενικότατοι και η «βόμβα» που ήρθε τις προάλλες στις επιχειρήσεις, δεν έχει καμία επεξήγηση!!!

Ο κ. Αραμπατζής, κοινοποίησε την επιστολή του και στην ιεραρχία της ΕΤΒΑ, κάνοντας λόγο για παράδοξο, παράλογο και ακατανόητο φαινόμενο να στέλνεται τιμολόγιο σε επιχειρηματίες, χωρίς σχετικά παραστατικά που να δικαιολογούν την τιμολόγηση.

«Θα μου πείτε αυτό είναι το πρόβλημα και όχι το μέγεθος των κοινοχρήστων; Ολα είναι πρόβλημα… Και εξηγώ επιγραμματικά μιας και το παρόν θα διαβάσουν και όλα τα στελέχη της ΕΤΒΑ:

@ Πρόβλημα είναι η μονομερής ενημέρωση προ έτους από την ΕΤΒΑ ότι το 2021 θα έχει έκτακτα έξοδα €136.000 που παρά τις διαφωνίες, εφαρμόζονται με καθυστέρηση ενός έτους

@ Πρόβλημα είναι ότι στον μεγαλύτερο λογαριασμό από δημιουργίας ΒΙΠΕ Ιωαννίνων δεν υπάρχουν εξηγήσεις, δεν υπάρχει η λεπτότητα να συνοδεύεται από μία συμπληρωματική επιστολή που να εξηγεί άμεσα, πως ο καθαρισμός και ευπρεπισμός κοινοχρήστων χώρων,  από 585€ το 2021 έγινε 34.446,60€ το 2022 και πως τα «λοιπά έξοδα» από 15.699,49€ το ΄21 ή περίπου 3.000€ το Γ τρίμηνο ΄22 έγινε 37.153,89€ το Δ τρίμηνο του 2022!!!!

@ Πρόβλημα είναι ότι ακόμα και αν όλα αυτά είναι έκτακτα και αφορούν επενδύσεις για το καλό μας δεν γίνονται όλα μαζί έτσι ώστε να μας εξοντώσουν.

@ Πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα έργα υποδομής (φράχτες κλπ) όφειλαν να γίνουν με δαπάνες του επενδυτή που λέγεται ΕΤΒΑ ως προαπαιτούμενα για να πάρει κάποιος χωράφια και να τα πουλήσει οικόπεδα.

@ Πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δαπάνες ενώ αναβαθμίζουν υποδομές δεν επιμερίζονται στους οικοπεδούχους ή στα αδιάθετα της ΕΤΒΑ, παρά μόνον στους λειτουργούντες σε κτίρια.

@ Πρόβλημα είναι ότι αυτές οι έκτακτες δαπάνες (π.χ. φράχτης…) επιβαρύνονται επίσης με αμοιβή διαχειριστή ΕΤΒΑ 20%! Δηλαδή, ο φράχτης που στοίχισε περίπου 50.000 +ΦΠΑ, θα πληρωθεί από τους εγκατεστημένους με 60.000!!!

Τέλος, ο κ. Αραμπατζής, σημειώνει ότι, το πρόβλημα είναι πως η ΕΤΒΑ δεν κατανοεί ότι  καθιστά τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις μη ανταγωνιστικές απέναντι σε ομοειδείς, μη εγκατεστημένους σε ΒΙΠΕ και σιγά - σιγά σε μαρασμό.

«Θεωρούσα την σημερινή διοίκηση της ΕΤΒΑ μια εμπνευσμένη διοίκηση με όραμα. Αυτές οι τακτικές με οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις. Κλείνω με μια λαϊκή σοφή έκφραση: «άρμεγμα, άρμεγμα την αγελάδα μέχρι που δυστυχώς ψόφησε η αγελάδα!!!»

Ενισχύουν μια κερδοσκοπική «φούσκα»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρο Μαντά, η κυβέρνηση με τον νέο νόμο για τα βιομηχανικά πάρκα, έδωσε την αποκλειστική ευχέρεια στην ΕΤΒΑ να επιβάλει ρυθμίσεις κατά την απόλυτη κρίση της, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Δηλαδή οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΑ, ΒΙΠΕ και άλλων υφιστάμενων υποδοχέων θα είναι πλέον υπό την απόλυτη κρίση μιας άλλης ιδιωτικής επιχείρησης, η οποία θα μπορεί να εκμεταλλεύεται τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους κατά το δοκούν, με συνέπειες στις ιδιοκτησίες των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και παρότι οι τελευταίες θα επιβαρύνονται αποκλειστικά με τις δαπάνες αυτών.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, αγνοήθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης παντελώς τα πεπραγμένα της Επιτροπής Διαβούλευσης που είχε συσταθεί για την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αλλά και την αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας της ΒΙΠΕ Πάτρας, καθώς οι εν λόγω επιτροπές έχουν συμβουλευτικό ρόλο και την τελική απόφαση, απόφαση λαμβάνει ο υπουργός.

«Είναι απορίας άξιον γιατί η κυβέρνηση, με τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα που παρέχει σε έναν ιδιώτη, ενισχύει στην ουσία μια κερδοσκοπική φούσκα», ανέφερε ο Π. Μαντάς.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Πελοπόννησος»

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα