Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Δήμος Ζίτσας: Δεν αναγνωρίζει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δικαίωμα είσπραξης δημοτικών τελών

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 05/03/2023 - 09:23

Στην επιφάνεια βγαίνουν τα πρώτα προβλήματα, από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 25 παρ. 2 και 3 και 47 παρ. 10 του νόμου 4982/2022 (ΦΕΚ Α’/195), βάσει των οποίων η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δηλώνει προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ, την ανάληψη της παροχής των υπηρεσιών καθαριότητας, φωτισμού κοινοχρήστων χώρων και συλλογής απορριμμάτων, μαζί με την τιμολόγησή τους.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ καλεί τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις να προβούν σε δήλωση προς τον οικείο Δήμο, του αριθμού της παροχής ρεύματος για το ακίνητό τους, προκειμένου να μπορέσει ο εν λόγω Δήμος να προχωρήσει στο μηδενισμό των τ.μ. της βαρυνόμενης επιφάνειας του ακινήτου, ως και στον μηδενισμό της αντίστοιχης χρηματικής χρέωσης.

Ωστόσο, όπως ορθώς είχε προβλέψει ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, οι Δήμοι αρνούνται να προβούν στην παραπάνω διαδικασία και απορρίπτουν τα αιτήματα των εγκατεστημένων για απαλλαγή των Δημοτικών Τελών, στην βάση των οδηγιών που η ΕΤΒΑ τους απέστειλε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εν μέσω μιας διαμάχης ερμηνείας του επίμαχου νόμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Ζίτσας, ο οποίος απέρριψε αίτημα απαλλαγής δημοτικών τελών εγκατεστημένης επιχείρησης στην ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, σε απαντητικό έγγραφο προς την επιχείρηση, ο Δήμος Ζίτσας δηλώνει πως, θεωρεί ότι η δήλωση της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., δεν κατέστησε αυτή δικαιούχο είσπραξης εκ μέρους της, των ανταποδοτικών τελών, ενόψει, μεταξύ άλλων, και των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 47 του Ν.4982/2023, και όχι μόνο και ειδικότερα για μια σειρά ζητημάτων που συνέχονται με τον προϋπολογισμό του Δήμου, κ.α.

Την αμφισβήτηση της «υποκατάστασης» του Δήμου από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, την έχει δηλώσει και προς την εν λόγω εταιρεία-φορέα, ζητώντας της μάλιστα και διευκρινίσεις, τις οποίες έως τώρα δεν παρέσχε, καθιστώντας με τη σιωπή της αδιάπτωτη και διαρκώς ανανεούμενη την ως άνω θέση. Επίσης, ο δήμος έχει απευθυνθεί και προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χωρίς να έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Όπως σημειώνει ο Δήμος Ζίτσας, οι τροποποιήσεις που επήλθαν στον Ν.4982/2023 ενισχύουν μεν τον «ιδιωτικού δικαίου» χαρακτήρα των συμβάσεων που συνάπτονται με βάση τις εν λόγω διατάξεις μεταξύ των επιχειρήσεων και της Ε.Α.Δ.Ε.Π., δεν οδηγούν όμως, και μάλιστα στον παρόντα χρόνο, στην πλήρη και απόλυτη εξομοίωση των κανονισμών που διέπουν και ρυθμίζουν τις σχέσεις των εγκατεστημένων στη ΒΙ.ΠΕ. επιχειρήσεων με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και τον Δήμο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ζίτσας κάνει γνωστό ότι, εωσότου υπάρξουν — οπόταν υπάρξουν νέα δεδομένα αναφορικά με την ερμηνεία και εφαρμογή του Ν. 4.982/2022 -και όχι μόνο-, ο Δήμος:

@ Εξακολουθεί να θεωρεί ότι είναι δικαιούχος είσπραξης των ανταποδοτικών τελών, στο βαθμό και στην έκταση που ήταν και κατά το παρελθόν.

@ Δηλώνει ότι δεν υποκαταστάθηκε από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ στο θέμα αυτό.

@ Επισημαίνει ότι με κανένα τρόπο δεν προσχωρεί σε υποκατάσταση του Δήμου από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ και «εκχώρησης» των δικαιωμάτων του και των αξιώσεών του για καταβολή των ανταποδοτικών αυτών τελών στην εν λόγω, καθώς και ότι,

@ Κάνει γνωστό οτι εξακολουθούν αυτά οφειλόμενα προς τον Δήμο.

Μάλιστα, ο Δήμος Ζίτσας δηλώνει προς την εν λόγω επιχείρηση ότι, εμφανιζόμενη να αποδέχεται την έκλυση εννόμων συνεπειών από τη συγκεκριμένη ενέργεια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, ιδίως προς την κατεύθυνση «εκχώρησης» εκ του νόμου και άνευ ετέρου των ανταποδοτικών τελών, αναλαμβάνει και τον κίνδυνο τυχόν μη προσήκουσας «καταβολής» τους σε μη δικαιούχο τρίτο, αφού δικαιούχος αυτών ήταν και εξακολουθεί να είναι ο Δήμος, ο οποίος, όπως καθίσταται ευνόητο, είναι υποχρεωμένος να προασπίσει και ικανοποιήσει τα συμφέροντά του και τα δικαιώματά του, παρέχοντας παράλληλα τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει απέναντι της επιχείρησης.

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα