Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

32 δήμοι μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας των ανταποδοτικών τελών από τις ΒΙΠΕ

Δημοσιεύθηκε την Παρ, 01/20/2023 - 22:58

Προ δυσμενών εξελίξεων βρίσκονταν 32 δήμοι σε όλη την χώρα, που φιλοξενούν εντός των διοικητικών τους ορίων Βιομηχανικές Περιοχές, καθώς στον τελευταίο νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης 4982/2022, περί ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων, δίνεται η δυνατότητα στην ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ να πάρει τις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων και συλλογής απορριμμάτων και μαζί το 80% των σχετικών ανταποδοτικών τελών.

Το ποσοστό αυτό, αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό που πληρώνουν μέχρι σήμερα στους δήμους οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το ποσό που θα χάσουν οι πληττόμενοι δήμοι, εκτιμάται σε τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα σημάνει μια αιμορραγία για τα ταμεία τους.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων δήμων, είναι και η Δυτική Αχαΐα στα όρια της οποίας βρίσκεται η ΒΙΠΕ Πατρών, με περίπου 70 επιχειρήσεις που σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά, πληρώνουν κάθε χρόνο 300-400.000 ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη.

Ο κ. Μυλωνάς είχε συνάντηση πριν από λίγες ημέρες γι΄αυτό το θέμα, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Πέτρο Μαντά, περιγράφοντας ως ζοφερή την προοπτική για το Δήμο Δυτικής Αχαΐας από την νομοθεσία του Υπ. Ανάπτυξης.

Ο Πέτρος Μαντάς ενημέρωσε αναλυτικά τον δήμαρχο για την εξέλιξη η οποία εφόσον υλοποιηθεί, θα οδηγήσει το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, σε πολύ σοβαρές απώλειες εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη.

«Ολόκληρος ο σχεδιασμός των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, σε ό,τι αφορά την προμήθεια νέου εξοπλισμού, αλλά και τη συντήρηση του υπάρχοντος, βασίζεται στον υπολογισμό των σχετικών εσόδων και από τη ΒΙΠΕ» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Το ενδεχόμενο να διακοπεί αυτή συνεργασία μπορεί να ανατρέψει το σχεδιασμό και να επιφέρει σημαντικές απώλειες εσόδων για τον δήμο μας, εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει συνολική χειροτέρευση των σχετικών υπηρεσιών.»

Ο κ. Μυλωνάς δήλωσε χθες στην «Π» ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους δημάρχους των 32 Δήμων που φιλοξενούν ΒΙΠΕ σε όλη τη χώρα με στόχο να υπάρξει κοινή αντίδραση και παρέμβαση των ίδιων αλλά και της ΚΕΔΕ,  προκειμένου να αποτραπεί αυτό το δυσμενές σενάριο. «Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα σημάνει μεγάλη απώλεια εσόδων» συμπλήρωσε ο κ. Μυλωνάς.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Σύμφωνα με τον ν. 4982/2022, πλέον είναι δυνατή η παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων και συλλογής απορριμμάτων προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, από τον φορέα διαχείρισης του επιχειρηματικού πάρκου και όχι από τον εκ του νόμου αρμόδιο ΟΤΑ α' βαθμού, αρκεί αυτό να γνωστοποιείται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους.

Εάν ο φορέας διαχείρισης της ΒΙΠΕ -εν προκειμένω η ΕΤΒΑ- ασκήσει το εν λόγω δικαίωμα, τότε εισπράττει το 80% των ανταποδοτικών τελών μαζί με μια αμοιβή 20% απευθείας από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, με την τιμολόγηση των λοιπών κοινοχρήστων δαπανών, ή μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, με το 20% των καταβαλλόμενων τελών να αποδίδεται στον οικείο ΟΤΑ ως αντισταθμιστικό όφελος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρο Μαντά, μετά από σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο της 23ης Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, ο νόμος του Υπ. Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά πάρκα, μπήκε σε άμεση εφαρμογή, εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην ΕΤΒΑ να αναλάβει μέσω μιας κοινοποίησης τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και τα σχετικά δημοτικά τέλη.

Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις, τόνισε ο κ. Μαντάς ανησυχούν γιατί η βεβαίωση  αυτών των χρημάτων, θα έχει και «καπέλο» 20% ως ανοιβή στον διαχειριστή και επιπλέον, γιατί δεν θα υπάρχουν ξεκάθαροι όροι αναφορικά με τις δαπάνες που θα γίνονται.

Κυρίως όμως, τους ανησυχεί το γεγονός ότι δίνεται το δικαίωμα μονομερών ενεργειών στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, στο πλαίσιο σύνταξης των νέων κανονισμών λειτουργίας, χωρίς περιθώρια διαβούλευσης και παρέμβασης από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι τελευταίοι λογαριασμοί κοινόχρηστων δαπανών που εστάλησαν στις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων, και είναι υπερδιπλάσιες. Μάλιστα, σε έκτακτη γενική συνέλευση του ΣΕΒΙΠΙ, οι επιχειρήσεις αποφάσισαν να μην πληρώσουν προς το παρόν τα κοινόχρηστα Δ΄ τριμήνου 2022 και να σταλεί άμεσα εξώδικη επιστολή διαμαρτυρίας για αδιαφάνεια στο θέμα των δαπανών με την επιφύλαξη άσκησης παντός δικαιώματός τους.

Πηγή: Πελοπόννησος

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα