Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

ΒΙΠΕ: Μπαράζ προσφυγών στο ΣτΕ από συνδέσμους και επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε την Πέμ, 11/09/2023 - 11:28

Ομαδικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτουν επιχειρήσεις και σύνδεσμοι επιχειρήσεων από Βιομηχανικές Περιοχές και Επιχειρηματικά Πάτρα της χώρας, ζητώντας την κατάργηση του νόμου 4982/2022 του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο ανατέθηκαν μονοπωλιακές αρμοδιότητες διαχείρισης στην ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ.
Η αρχή έγινε με τις ΒΙΠΕ Πατρών, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Σερρών, Λαμίας και Ηρακλείου, ενώ έπονται και άλλες. Από τη ΒΙΠΕ Πατρών, αίτηση στο ΣτΕ κατέθεσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ και πέντε επιχειρήσεις.
Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι με τον νέο νόμο που διέπει τη λειτουργία και διαχείριση των Βιομηχανικών Περιοχών και Επιχειρηματικών Πάρκων επιβάλλεται μονοπώλιο υπέρ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, απέναντι στην οποία οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες εσαεί σε μονοπάροχο υπηρεσιών και διαχειριστή που σήμερα ανήκει μετοχικά κατά πλειοψηφία σε ξένο fund, τη Stix Holdings σε ποσοστό 64%, η οποία ελέγχεται μέσω αλυσίδας εταιρειών από την Blantyre Capital.
Οι προσφεύγοντες αναφέρουν ακόμα ότι οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις επιβαρύνονται με υπέρμετρες δαπάνες κοινοχρήστων που καθορίζονται με ασαφή τρόπο, ενώ οι κανονισμοί λειτουργίας εξουσιοδοτούν τον διαχειριστή εν λευκώ να ρυθμίζει κάθε θέμα κατά την κρίση του και χωρίς κανέναν έλεγχο και λογοδοσία.
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ, μεγάλος αριθμός εγκατεστημένων σε Επιχειρηματικά Πάρκα παρέλαβε έως και οκταπλάσιους λογαριασμούς κοινοχρήστων για το τρίτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022.
Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί επιστολές τόσο στον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα όσο και στην υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδια για τη Βιομηχανία, Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, με τις οποίες ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ έκανε αναφορά σε προβλήματα βιωσιμότητας που έχουν δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα του πρώτου σταδίου και εφαρμογής του «νόμου Γεωργιάδη», αλλά και στο γεγονός ότι τα νέα επενδυτικά σχέδια της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ ψηφίστηκαν πρόσφατα με μόλις 45 ψήφους σε σύνολο 1.400 ενεργών επιχειρήσεων σε 14 Επιχειρηματικά Πάρκα και Βιομηχανικές Περιοχές όλης της χώρας, όπως αποκάλυψε η «Πελοπόννησος».

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα