Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε την Πέμ, 04/07/2016 - 08:34

Το στίγμα και τα χαρακτηριστικά των νέων προγραμμάτων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, έδωσε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ευγενία Φωτονιάτα, σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Η μεγάλη συμμετοχή του κοινού, δείχνει και το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα τέσσερα προγράμματα, τρία εκ των οποίων βρίσκονται ήδη «στον αέρα». Η κ. Φωτονιάτα τόνισε ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών αιτήσεων είναι ήδη μεγάλος και τα χαρακτηριστικά τους, διατρέχουν την βάση του συνολικού σχεδιασμού του υπουργείου, καταδεικνύοντας μια τάση ποιοτικής διαφοροποίησης τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, σε σχέση με τις προηγούμενες δράσεις του ΕΣΠΑ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
>Η πρώτη διάσταση αυτής της διαφοροποίησης, έχει να κάνει με την διαβούλευση και την ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετήθηκε η διαδικασία της προδημοσίευσης των προσκλήσεων και μέσα από μια αμφίδρομη επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, υπήρξαν ανάλογες προσαρμογές που είχαν ως αποτέλεσμα την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σε σχέση με τις κατευθύνσεις και τους χρόνους του σχεδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Φωτονιάτα, τόνισε ότι στρεβλώσεις του παρελθόντος έχουν αποκατασταθεί και πλέον όλοι οι  ενδιαφερόμενοι θα έχουν στον ίδιο χρόνο, την ίδια πληροφόρηση, από τα ίδια κανάλια ενημέρωσης, για όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης.

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
>Η δεύτερη διάσταση διαφοροποίησης των νέων προγραμμάτων, είναι η σαφής στόχευση και προώθηση ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων. Οπως τόνισε η κ. Φωτονιάτα, σε αντίθεση με το παρελθόν, τα νέα προγράμματα αφορούν σε στοχευμένες ενισχύσεις σε δυναμικούς τομείς, οι οποίοι παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξωστρεφή δυναμική και μπορούν να παραγάγουν αναπτυξιακά οφέλη.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δράση της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, όπου τα κριτήρια ξεπερνούν λογικές προνοιακού χαρακτήρα και στοχεύουν σε φρέσκιες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που μπορούν να εξελιχθούν.
Η κ. Φωτονιάτα ανέφερε ότι μια ακόμα καινοτομία των νέων προγραμμάτων, είναι η εισαγωγή της ρήτρας ευελιξίας με την οποία οι χρηματοδοτήσεις δεν θα αφορούν μόνο εξοπλισμό ή «σοφτ» ενέργειες, αλλά και κάλυψη κόστους του προσωπικού.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ
>Το τρίτο νέο στοιχείο αφορά το κομμάτι των προκαταβολών μέσω τραπεζών το οποίο προϋπέθετε χορήγηση εγγυητικών επιστολών. Το υπουργείο Οικονομίας προχωρά στη δημιουργία ενός καταπιστευτικού λογαριασμού που θα δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες, χωρίς να λαμβάνουν στα χέρια τους χρήματα, να μπορούν να εξοφλούν το 40% του επενδυτικού τους σχεδίου, απευθείας στους προμηθευτές τους.
Τέλος, η ειδική γραμματέας αναφέρθηκε στη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους και την διαφάνεια στις διαδικασίες. Ετσι, οι υποβολές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και μόνο μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων κατατίθενται τα δικαιολογητικά και προχωρά η τελική αξιολόγηση, μέσα από μια διαδικασία που εξασφαλίζει την διαφάνεια και την αντικειμενικότητα.

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ

Σε σχέση με τον μελλοντικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ευγενία Φωτονιάτα, τόνισε ότι θα «ακουμπά» σε τρεις βασικούς άξονες:
1. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με άμεσες ενέργειες και χρηματοδοτικά εργαλεία όχι μόνο σε στρατηγικούς, αλλά και σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας που διατηρούν τη δυναμική τους,  ανθεκτικότητα και θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δημιουργία ενός ταμείου μικροπιστώσεων εκτός του τραπεζικού συστήματος για τη χορήγηση δανείων με πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα και ευνοϊκούς όρους.
2. Ενίσχυση των αλυσίδων αξίας και όχι μόνο τομέων και κλάδων, προκειμένου να αποσπάται η μέγιστη προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι τις αρχές Μαΐου θα δημοσιευθεί μια ακόμα δράση που θα αφορά clusters επιχειρήσεων και δυνατότητα στήριξης της  νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
3. Διαρθρωτική προσαρμογή των επιχειρήσεων για την παραγωγική τους ανασυγκρότηση και αποκτηση νέων δεξιοτήτων από τους εργαζόμενους.

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα