Το σχέδιο για οριστική διάσωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων
Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», τα «κλειδιά» για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι:
1 Το μητρώο 2.500 αξιολογητών - διαμεσολαβητών που καταρτίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από αυτούς θα μπορεί να εξετάζει τρεις υποθέσεις επιχειρήσεων την ημέρα. Δηλαδή περίπου 25.000 τον μήνα.
2 Οι προτυποποιημένες μελέτες βιωσιμότητας, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες, μέσω ιστοσελίδας, προς όλους τους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον ο τζίρος των δραστηριοτήτων τους είναι κάτω από τα 2,5 εκατ. ευρώ.
3 Η αναζήτηση λύσης για τις επιχειρήσεις μέσα από συνεδριάσεις που θα συγκαλεί, ανακοινώνοντάς τες δημοσίως, ο αξιολογητής.
4 Στο ίδιο τραπέζι με τον μέτοχο ή τον επιχειρηματία θα παρευρίσκονται όλοι οι πιστωτές (τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ), συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων και των προμηθευτών. Προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 5% του συνολικού χρέους.
5 Η συμφωνία εξυγίανσης θα επιτυγχάνεται εφόσον επιτευχθεί η σύμφωνη γνώμη των πιστωτών στους οποίους οφείλεται το 60% του συνολικού χρέους. Η απόφαση θα είναι δεσμευτική και για τους υπόλοιπους του 40%.
6 Δεν θα υπάρχουν όρια ως προς τις λύσεις. Αυτές μπορεί να είναι πολυετείς δόσεις, διαγραφές μέρους των οφειλών, αλλά και τρόποι αναδιάρθρωσης δανείων που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
7 Ο επιχειρηματίας ή ο μέτοχος ή οι μέτοχοι μιας εταιρείας θα πρέπει να χρηματοδοτούν την επιχείρησή τους, σε διαφορετική περίπτωση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, θα απομακρύνονται. Θα ορίζονται οι πιστωτές ως νέοι μέτοχοι, οι οποίοι και θα αναζητούν επενδυτές.
8 Η συμφωνία θα επικυρώνεται από τα Πρωτοδικεία και θα ξεκινά η εφαρμογή της.
Η διαδικασία προσφυγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι απλή, όπως προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου και σύμφωνα με τα όσα περιγράφουν πηγές στο «Εθνος της Κυριακής». Δικαίωμα υπαγωγής έχουν όλοι οι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξαρτήτως του μεγέθους των δραστηριοτήτων τους.
Η αίτηση
Οσοι λοιπόν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο, εργαζομένους και προμηθευτές, ακόμη και αν δεν χρωστούν προς όλους τους προαναφερόμενους πιστωτές, αλλά σε ορισμένους από αυτούς, θα μπορούν μέσα από την ιστοσελίδα, που θα λειτουργήσει σε λίγες μέρες, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους να συμπληρώνουν το προτυποποιημένο έντυπο για τη σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας και την αίτηση προς το μητρώο των αξιολογητών - διαμεσολαβητών.
Τη μελέτη θα τη χρησιμοποιούν όσοι επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ. Ο οφειλέτης, αφού συμπληρώσει τη μελέτη βιωσιμότητας, θα υποβάλει και αίτηση στο μητρώο αξιολογητών.
«Κόκκινα» τα 44 στα 100 επιχειρηματικά δάνεια
Υπολογίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρη-ματικά δάνεια ανέρχονται σε 63,9 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των χορηγήσεων σε αυτήν την κατηγορία είναι 141,26 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 44,2%.
15,2 δισ. είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις, επί συνόλου δανείων 30,8 δισ.
23,8 δισ. είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επί συνόλου δανείων 48,2 δισ.
16 δισ. είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες επί συνόλου 32,66 δισ., ενώ έχουν κοκκινίσει και 8,88 δισ. δάνεια για λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες, επί συνόλου 29,6 δισ.
28,1 δισ.είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια από τα 56,59 δισ. που έχουν χορηγηθεί, ενώ 15,3 δισ. είναι τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά, επί συνόλου 31,15 δισ.
Η απόφαση των πιστωτών με το 60% του χρέους δεσμεύει τους υπολοίπους
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες με τζίρο άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους θα πρέπει να συμπληρώνουν το προτυποποιημένο έντυπο το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένους δείκτες και ερωτήσεις που καταλήγουν στο συμπέρασμα κατά πόσον η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή όχι. Επιπλέον μέσα από τη μελέτη σε συνδυασμό με τα αρχεία που διαθέτουν π.χ. οι τράπεζες και οι φορείς του Δημοσίου (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.λπ.) θα αποκαλύπτεται αν ο επιχειρηματίας είναι στρατηγικός κακοπληρωτής ή πλούσιος, αλλά με πτωχή... εταιρεία. Για τις μελέτες βιωσιμότητας θα απευθύνονται σε εξειδικευμένες εταιρείες της αγοράς.
Η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι ίδια με των μικρότερων εταιρειών.
Στη συνέχεια ο αξιολογητής που θα αναλαμβάνει τον «φάκελο» με δημόσια ανακοίνωση, μέσα από την ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, θα καλεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία τον επιχειρηματία και τους πιστωτές, όσους δηλαδή έχουν λαμβάνειν από την εταιρεία, προκειμένου να συζητήσουν και να βρουν λύσεις για τη διευθέτηση του χρέους.
Οπως προαναφέρθηκε, προϋπόθεση είναι στον κάθε πιστωτή να οφείλεται τουλάχιστον το 5% του συνολικού χρέους. Το νέο στοιχείο που εισάγεται είναι πως στο τραπέζι θα κάθονται και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των προμηθευτών, εφόσον υπάρχουν και σε εκείνους οφειλές.
Ιδίως ως προς την κατηγορία των απασχολουμένων σε εταιρεία, το κριτήριο της επιλογής και συμμετοχής στη διαδικασία εξεύρεσης λύσεων εξυγίανσης είναι καθαρά κοινωνικό, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διεκδικήσουν τις αμοιβές τους με τρόπο δικαιότερο από το αν η επιχείρηση πτώχευε.
Το ίδιο ισχύει και για τους προμηθευτές και ιδίως τους μικρούς.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη ένας λόγος για τον οποίο επικράτησε η λογική της συμμετοχής εργαζομένων και προμηθευτών στη διαδικασία της σύνταξης του σχεδίου εξυγίανσης είναι ώστε να είναι πιο άνετη η συμπλήρωση του πλειοψηφικού ποσοστού 60%. Αν λοιπόν το σύνολο των πιστωτών στους οποίους οφείλεται το 60% του συνολικού χρέους συμφωνήσει στον τρόπο ρύθμισης των οφειλών, τότε το κείμενο (συμφωνία εξυγίανσης) συντάσσεται και επικυρώνεται από το Πρωτοδικείο. Το σχέδιο εξυγίανσης είναι δεσμευτικό και για τους υπόλοιπους πιστωτές. Και ιδίως για τους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι εμφανίζουν δυστοκία στην επιλογή δραστικών τρόπων αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ο χρόνος της επίτευξης λύσης είναι συγκεκριμένος και προβλέπει επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις ανά 15 ημέρες και αθροιστικά φτάνει στους δύο μήνες.
Το σχετικό νομοσχέδιο συντάσσεται από τα υπουργεία Οικονομίας και Δικαιοσύνης. Αλλη μία διάταξη που συμπεριλαμβάνεται αφορά την προστασία των στελεχών των τραπεζών αλλά και του Δημοσίου που αποφασίζουν τη διαγραφή οφειλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» δεν θα δίνεται οριζόντια ασυλία. Θα υπάρχουν συγκεκριμένη διαδικασία, κριτήρια, όροι και προϋποθέσεις προκειμένου να μην υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Για παράδειγμα θα αποκλείονται από την εξέταση φακέλων στελέχη που έχουν συγγενική σχέση με τον οφειλέτη ή οποιαδήποτε άλλη σχέση με σκοπό το οικονομικό όφελος.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το τραπεζικό στέλεχος ή ο αρμόδιος υπάλληλος του Δημοσίου θα δηλώνει την άρνηση συμμετοχής του στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των χρεών και ο φάκελος της επιχείρησης θα ανατίθεται σε άλλο πρόσωπο.
Εως το τέλος της εβδομάδας
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις του νομοσχεδίου, μετά τη συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα, συντάχθηκαν σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το προσχέδιο έχει αποσταλεί στους τελευταίους, οι οποίοι αναμένεται να απαντήσουν με ενδεχόμενες παρατηρήσεις τους έως το τέλος της άλλης εβδομάδας.
Η κυβέρνηση «καίγεται» να ψηφιστεί το νέο πλαίσιο προκειμένου να αποφευχθούν νέα «κανόνια» επιχειρήσεων, και μάλιστα βιώσιμων, οι οποίες τη συγκεκριμένη περίοδο δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πηγές ρευστότητας, ενώ παράλληλα έχουν και τη δυσκολία δραστηριοποίησής τους λόγω των capital controls.
Υπολογίζεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 63,9 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των χορηγήσεων σε αυτήν την κατηγορία είναι 141,26 δισ. ευρώ, ποσοστό 44,2%.
Από τα 148 δισ. ευρώ τα 48,2 δισ. ευρώ δόθηκαν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτά που εμφανίζουν καθυστερήσεις στην πληρωμή τους υπολογίζονται σε 23,82 δισ. ευρώ (58,2% του συνόλου).
Σε ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις χορηγήθηκαν δάνεια 32,66 δισ. ευρώ και το 66,5%, δηλαδή 16 δισ. ευρώ, δεν εξυπηρετείται.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις έλαβαν δάνεια 30,8 δισ. ευρώ και «κόκκινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 15,2 δισ. ευρώ (43,3%).
Στις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες οι χορηγήσεις είναι της τάξης των 29,6 δισ. ευρώ, με το 30% να μην εξυπηρετείται.
Το κείμενο των διατάξεων που συνέταξε το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αποσταλεί στους θεσμούς, οι οποίοι άμεσα θα απαντήσουν με τις παρατηρήσεις τους. Στη φωτογραφία ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
Θετικοί και οι θεσμοί
«Κυβέρνηση και Θεσμοί βρίσκονται πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου στο «Εθνος της Κυριακής», «και αν δεν υπάρχουν ανατροπές, τότε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή» συμπληρώνει η ίδια πηγή.