ΣΕΒ: Νέος πρόεδρος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος - Η παρέμβαση της Ιουλίας Τσέτη
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ήταν ο πρώτος που εκλέγεται έπειτα από 117 χρόνια μετά από ψηφοφορία, καθώς είχε να αντιμετωπίσει την πρόεδρο και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη.
Τα μέλη του νέου ΔΣ του Συνδέσμου που εξελέγησαν είναι οι:
Αντιπρόεδροι: Ράνια Αικατερινάρη, Ευτύχιος Βασιλάκης, Ανδρέας Σιάμισιης,
Γενικός Γραμματέας: Αλεξάνδρα Παπαλεξόπουλου,
Ταμίας: Μάρκος Βερέμης,
Μέλη: Πέγκυ Αντωνάκου, Καλλίνικος Καλλίνικος, Νάγια Καλογεράκη, Ιωάννης Καραγιάννης, Νικόλαος Καυκάς, Πάνος Κυριακόπουλος, Φίλιππα Μιχάλη, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Γεώργιος Περιστέρης, Κυριάκος Σαμπατακάκης, Μενέλαος Τασόπουλος, Θεόδωρος Τρύφων, Ευάγγελος Χρυσάφης, Βασίλειος Ψάλτης.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δήλωσε: «Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε να υπηρετήσω τον ΣΕΒ από τη θέση του Προέδρου. Σήμερα ο ΣΕΒ είναι μεγαλύτερος και πιο δυνατός. Έχει περισσότερα μέλη, περισσότερους τομείς δράσεις και μεγαλύτερο αποτύπωμα σε κρίσιμες διαστάσεις της οικονομικής ζωής. Ο ΣΕΒ είναι στον πυρήνα του ένας ανεξάρτητος, ανοιχτός, πολυσυλλεκτικός οργανισμός, με διαρκή ανανέωση προσώπων και ιδεών. Εύχομαι στο νεοεκλεγέν ΔΣ να συνεχίσει τη σταθερά ανοδική πορεία του Συνδέσμου μας, στο πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον».
Ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η εκλογή μου στη θέση του Προέδρου του ΣΕΒ αποτελεί για εμένα μια πολύ μεγάλη τιμή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη που μου εμπιστεύτηκαν τη συνέχιση του έργου του Συνδέσμου μας. Επί 21 χρόνια υπηρετώ τον ΣΕΒ ως ενεργό μέλος στο ΔΣ, και πλέον, από τη θέση του Προέδρου, αισθάνομαι ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη να συνεχίσουμε την πολύ επιτυχημένη πορεία του Συνδέσμου μας. Δεσμεύομαι, μαζί με τα νεοκλεγέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προς όφελος των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, των μελών μας και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».
Οι προτεραιότητες του νέου προέδρου
Αναφανδόν υπέρ της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου -«δεν μπορεί το 75% της ΑΕΠ να προέρχεται από την κατανάλωση και το 25% από την παραγωγή» έχει δηλώσει- ο κος Θεοδωρόπουλος θα εστιάσει:
– Στη σύναψη «ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που «θα οδηγήσει σε απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις».
– Στην άρση των αντικινήτρων για αδειοδοτήσεις και χωροταξία προκειμένου να πραγματοποιηθούν επενδύσεις.
– Στη γενναία αναδιοργάνωση στον ΣΕΒ στην οποία θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Σε ένα καλύτερο πλαίσιο υποστήριξης της βιομηχανίας από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη του επιχειρείν και ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων.
– Στη συμβολή του ΣΕΒ μέσα από τη συμμετοχή του στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό φορέα, ώστε να ξαναγίνει η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή οικονομία ανταγωνιστική.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και την επαναλειτουργία των τεχνικών σχολών στη χώρα, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη τεχνιτών για τη μεταποίηση.
Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ ΤΣΕΤΗ
Στην απουσία διασύνδεσης περιφέρειας και κέντρου, μεταξύ μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, καθώς και νεοφυών παρά την επωνυμία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ) επικέντρωσε την ομιλία της η κυρία Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ και υποψήφια για την προεδρία του ΣΕΒ.
Τονίζοντας τα σχέδια που έμειναν στα χαρτιά, όπως η διαδύνδεση του Συνδέσμου με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα η κα Τσέτη περιέγραψε τον ελιτίστικο χαρακτήρα του ΣΕΒ που «δεν ασχολήθηκε με τις ανάγκες των μελών που δεν αποτελούσαν τον στενό πυρήνα του!».
«Διότι κλείσαμε τα μάτια στο μείζον θέμα των ΒΙΠΕ αφήνοντας να λειτουργούν παράνομα πρακτικές μονοπωλίου, την στιγμή που συνάδελφοί μας προσπαθούν να βρουν τρόπο για την επιβίωσή τους.», είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται εκλογές στα 117 χρόνια ιστορίας του Συνδέσμου και είπε «Είμαστε εδώ, με την προσδοκία η διασύνδεση, η ισοτιμία, η συμπεριληπτικότητα και η διαφάνεια, να γίνουν πράξη. Αναγνωρίζω και σέβομαι το έργο του ΣΕΒ και δη αυτό των προηγούμενων ηγεσιών του.»
Η κα Τσέτη απευθυνόμενη στα μέλη της γενικής συνέλευσης κατάθεσε τις προτάσεις της ως υποψήφια για την ηγεσία του Συνδέσμου οι οποίες είναι η επανίδρυση του Υπουργείου Βιομηχανίας & Ενέργειας, η ενεργοποίηση εκ νέου, του Γραφείου στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποτελέσει ζωντανό κόμβο διασύνδεσης και σύγκλισης με την Ευρώπη, η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων μέσα στον ΣΕΒ σε συνεργασία με τις τράπεζες και η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.