Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Πρόγραμμα συμβουλευτικών υπηρεσιών για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στήριξη της EBRD

Δημοσιεύθηκε την Σάβ, 06/02/2018 - 09:18

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ξεκίνησε το 2018 στην Ελλάδα μία νέα πρωτοβουλία που αφορά στην υποστήριξη της παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, μέσω της διασύνδεσής τους με τοπικούς συμβούλους και διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε την Τετάρτη 30 Μαΐου σε επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Πατρών και εκτός αυτής, στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας που έχει με την τράπεζα ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, μέλος του οποίου είναι και ο ΣΕΒΙΠΑ.

Την παρουσίαση έκανε η κ. Δήμητρα Παπανδρέου, Principal Manager της EBRD, επικεφαλής του προγράμματος παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα της EBRD λειτουργεί από 1993 και έχει στηρίξει μέχρι σήμερα πάνω από 20.000 ΜμΕ σε περισσότερες από 30 χώρες. Ωθεί τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε τεχνογνωσία, ώστε να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και τέλος να αναπτυχθεί η τοπική αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υποστηρίζεται μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και αποτελεί μέρος του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ. Στόχος της EBRD είναι να υποστηρίξει συνολικά 240 ΜμΕ στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες του προγράμματος, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, business plan, μελέτη σκοπιμότητας, θέματα μάρκετινγκ και μπράντινγκ, θέματα οργάνωσης και ανθρώπινου δυναμικού, αναδιοργάνωση παραγωγής, θέματα πληροφοριακών συστημάτων και νέων τεχνολογιών, μηχανολογικές μελέτες, σχεδιασμό παραγωγής, θέματα διαχείρισης ποιότητας, θέματα ενεργειακών ελέγχων, συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, υποστήριξη χρηματοοικονομικής διαχείρισης, μετάβαση σε διεθνή λογιστικά πρότυπα, κ.ά.

Μέσω αυτού του προγράμματος, η EBRD στοχεύει να βοηθήσει τις ελληνικές ΜμΕ να αναπτυχθούν περαιτέρω, να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε τοπικό και διεθνές επίπεδο συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Εάν ο στόχος της εταιρείας είναι να αποκτήσει πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και να είναι ανταγωνιστική ή να προσελκύσει επενδύσεις, τότε η EBRD προσφέρει τη δυνατότητα συνεργασίας και με διεθνείς κλαδικούς σύμβουλους, με εμπειρία άνω των 15 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στον ίδιο κλάδο.

Εχοντας επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση του έργου από τον σύμβουλο μαζί με την επιχείρηση και χάρη στους χρηματοδότες, η EBRD μοιράζεται μέρος των δαπανών του συμβουλευτικού έργου με την επιχείρηση. Προς το παρόν καλύπτει από 67% έως 88% του συνολικού κόστους του συμβουλευτικού έργου, ανάλογα με το εάν αυτό υλοποιείται μέσω τοπικού ή διεθνούς συμβούλου.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ΜμΕ όπως ορίζονται από την ΕΕ, δηλαδή επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι 50 εκατ. ευρώ ή με σύνολο ενεργητικού μικρότερο των 43 εκατ. ευρώ και αριθμό εργαζομένων μέχρι 250 άτομα. Επιπλέον, πρέπει να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις τοπικής ιδιοκτησίας και να βρίσκονται σε λειτουργία τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η EBRD συνεργάζεται για το πρόγραμμα αυτό με επιχειρήσεις από σχεδόν όλους τους κλάδους, με εξαίρεση επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή όπλων και στρατιωτικού υλικού, παραγωγή καπνού και βαρύ αλκοόλ, με τα τυχερά παιχνίδια και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα