Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Το παράδοξο λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας

Δημοσιεύθηκε την Δευ, 01/15/2024 - 12:56

Ελληνικό το φαινόμενο… μια σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής σε ΒΙ.ΠΕ. όπου οι εγκατεστημένες ηρωϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος και σειρά άλλων απίστευτων προβλημάτων …

Ελληνικό παράδοξο…Μπορεί η Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής να είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά θα λειτουργήσει σύντομα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπου δεν έχει αντιμετωπιστεί καν η στάθμη βραχυκύκλωσης! Έτσι, οι εγκατεστημένες στην ΒΙΠΕ ηρωϊκές επιχειρήσεις, πέραν των συχνότατων πτώχεων τάσης και της κακής ποιότητας ρεύματος που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν, δεν μπορούν να βάλουν ούτε καν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους, λόγω προβλημάτων της στάθμης βραχυκύκλωσης που οφείλεται στην παλαιότητα και ασυμβατότητα ενός εκ των δύο υποσταθμών. Μια υποτυπώδης επένδυση που εκκρεμεί πάνω από 10 χρόνια.

Το γεγονός ότι ή πολυσυζητημένη μονάδα της Κομοτηνής μικτής ισχύος 877 MW των Motor Oil και ΤΕΡΝΑ θα λειτουργήσει εμπορικά μέσα στο 2024, ενδέχεται για ευνόητους λόγους, να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Τις προάλλες μάλιστα εγκαταστάθηκε στον υπό κατασκευή σταθμό, όπως έκανε γνωστό η Motor Oil, ο υπερσύγχρονος Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο.
ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής: Από τα 115 εργοστάσια στα 25 την εποχή της οικονομικής κρίσης

Δεν είναι όμως μόνον τα προβλήματα στο ρεύμα, που αντιμετωπίζει η ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Μια ματιά στην ιστορία της:

Η ιστορική, στρατηγικά τοποθετημένη Βιομηχανική Περιοχή ιδρύθηκε το 1976, αποτελείται από 4.335,82 στρέμματα (οριοθετημένη έκταση) και η πώληση των οικοπέδων της άρχισε το 1978. Ανάμεσα στις πρώτες βιομηχανίες που εγκαταστάθηκαν στην ΒΙ.ΠΕ., μέχρι τις αρχές 1990, περιλαμβάνονται η TULIP ΑΕ (καραμέλες), η ALFIN (προϊόντα αλουμινίου), ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΒΕΕ (καταναλωτικά προϊόντα χάρτου), η ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΕ (κατασκευαστική), η HACO KZU (ηλεκτρόδια), η ΤΣΙΛΙΓΓΙΡΗΣ ΑΝΤ. ΕΒΙΤΑ ΑΕ (είδη ένδυσης), η ΣΑΡΡΗΣ και η ROPA (παπούτσια), η OLYMPIC FILTER ΑΕΒΕ, η CLEAN AIR – ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΠΟΙΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ ΑΕΒΕ και η ΕΛΒΙΟΜΕΤ (επιμεταλλωμένες συσκευασίες). Σύντομα, εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανική της Ελλάδος, μετά την Σίνδο. Στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής ως και της αρχές της δεκαετίας του 1990 εργαζόταν γύρω στα 6.000 άτομα, χωρίς τους εξωτερικούς συνεργάτες, με καταγεγραμμένα 114 εργοστάσια!

Οι καλές εποχές δεν κράτησαν όμως πολύ. Στην δεκαετία του 2000 τα εργοστάσια ξεκίνησαν να μειώνονται δραματικά και μειώθηκαν περίπου στα 33. Από το 2010 και μετά, η οικονομική κρίση αποδεκάτισε σταδιακά εταιρείες – όπως η βιομηχανία ξυλείας SHELMAN με 170 εργαζόμενους, η ΕΝΚΛΩ, η Χατζηλουκάς, η Fanco, τα ΟΞΥΜΑΧΑ ΘΡΑΚΗΣ, με περίπου 180 εργαζόμενους και άλλους, μειώνοντας μέχρι το 2017 τα ενεργά εργοστάσια σε μόλις 25.
Όταν οι προκλήσεις γίνονται καθημερινότητα…

Εν τω μεταξύ, μέχρι και σήμερα, στις υποδομές της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής δεν μπήκε ούτε ένα καρφί από το 2001 οπότε και ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των έργων υποδομής. Τη σημαία κράτησαν όρθια με σκληρό αγώνα, οι ελάχιστες εναπομείνασες βιομηχανίες, οι οποίες διεκδικούν πλέον ένα πιο παραγωγικό αύριο. Ανάμεσα σε αυτές η Interplast στα πλαστικά, η ΕΜΠΛΕΚΤΟΝ ΑΕ στο σκυρόδεμα, η ΝΤΙΑΞΟΝ ΑΒΕΕ και η ADAPA GREECE KOMOTINI ΑΒΕΕ στη συσκευασία, η ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΒΕΕ, η ΓΑΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε. στα τυποποιημένα τρόφιμα, η BMM ABEE-BM MEDITERRANEAN ABEE και η BENJAMIN MOORE MEDITERRANEAN ΑΕΒΕ στα χρώματα, η RAIKAN HERBS LTD, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΕΒΕ, η Βεργίνα Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ κα.

Το ενεργειακό κόστος, η κακή ποιότητα και οι συνεχείς πτώσεις τάσης, οι ακριβές υπηρεσίες και οι μη εκπληρωμένες υποδομές από την αγορά των οικοπέδων τους συνολικότερα, αποτελούν δυστυχώς μέρος της καθημερινότητάς τους. Η επικείμενη λειτουργία της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής, η επαναλειτουργία του εργοστασίου της SHELMAN που θα φέρει πλέον το όνομα ELPAN με νέο ιδιοκτήτη την εταιρεία ELPAN HELLAS, αλλά και η επικείμενη μονάδα παραγωγής πολυμερών της τσεχικής εταιρίας Silon στη Βιομηχανική Περιοχή, αλλάζουν το κλίμα δημιουργώντας νέες πιο θετικές προοπτικές.

Τα προβλήματα όμως για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις συνεχίζονται, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου νόμου 4982/2022 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Ένα από αυτά είναι η κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους από τα κοινόχρηστα σε βαθμό που οι εκπρόσωποι πολλών εταιρειών να διατυπώνουν την αγωνία για τη βιωσιμότητά τους, εφόσον συνεχιστούν οι υπέρμετρες αυξήσεις.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει λάβει και πολιτικές διαστάσεις, όπως φαίνεται από επίμονες ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί το τελευταίο διάστημα στη Βουλή, απο βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με πλέον πρόσφατη αυτή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Πέμπτου Αντιπροέδρου της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Ένα άλλο θέμα είναι η απώλεια ελέγχου της περιουσίας των ιδιοκτητών γης, στο πλαίσιο του νέου Κανονισμού Λειτουργίας, ο οποίος προέκυψε κατά την άποψή τους με προσχηματική διαβούλευση και επέβαλε ένα κράτος εν κράτη που δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις σε όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εντός ΒΙΠΕ. Ένα τρίτο, είναι η μη συμπερίληψή τους στη λήψη οποιονδήποτε αποφάσεων για έργα υποδομής, παρά το γεγονός ότι τα πληρώνουν οι ίδιοι στην αναλογία γης που τους αντιστοιχεί. Και πολλά άλλα ακόμα.
Συμπέρασμα;

Όποιες νέες επενδύσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής (ή και σε άλλες Β Ι.ΠΕ.), θα φέρουν μόνον το χελιδόνι και όχι την άνοιξη, εφόσον οι συνθήκες, το θεσμικό πλαίσιο και οι όροι εγκατάστασης δεν είναι ελκυστικοί. Η ευρωπαϊκή αλλά και η ελληνική εμπειρία αποδεικνύει, ότι μόνον όταν οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις είναι ευχαριστημένες και αισθάνονται ασφάλεια, τότε τα Επιχειρηματικά Πάρκα ευδοκιμούν. Αυτό όμως είναι το αντικείμενο ενός άλλου άρθρου στο οποίο θα επανέλθουμε.

Συντάκτης Άρθρου
Ada Seimanidi
Πηγή: aenergy.gr

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα