Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Ο ΣΕΒΙΠΑ συμμετείχε σε συνέδριο για τις προοπτικές των αεροδρομίων της Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε την Κυρ, 10/21/2018 - 14:32

Τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Δυτική Ελλάδα, στον τομέα της Γενικής Αεροπορίας, ανέδειξε το 13ο Επιστημονικό Συνέδριο «Αερομεταφορές - Παρόν και Μέλλον», που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 19/10/2018 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας από την iForce Επικοινωνίες, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ιπταμένου Προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας και Δημοσίων Υπηρεσιών (ΠΕΙΠΣΑΔΥ), το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝ.Α.Δ.Ε.) και το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.

Με τον όρο Γενική Αεροπορία εννοείται οποιοσδήποτε κλάδος πτητικής δραστηριότητας που δεν εμπίπτει στις προγραμματισμένες πτήσεις εκμεταλλευτών ή σε στρατιωτικές πτήσεις. Αν και ο όρος έχει συνδεθεί περισσότερο με τις πτήσεις ερασιτεχνών και με εκπαιδευτικές πτήσεις, στην πραγματικότητα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα πτήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας.

Το συνέδριο που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συντόνισε ο πρόεδρος της iForce Επικοινωνίες, Φωκίων Ζαϊμης ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχουν τα μικρά αεροδρόμια της περιοχής, αν αξιοποιηθούν σωστά, με στόχο την εκμετάλλευση αεροπορικού τουρισμού υψηλών προδιαγραφών, ο οποίος αποτελεί σήμερα «παρθένο έδαφος» σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στο συνέδριο έγινε εκτενής αναφορά στην μεγάλη ζήτηση που υπάρχει πλέον για χρήση του αεροδρομίου Αράξου από ξένες εταιρείες πτήσεων τσάρτερ, το οποίο φέτος θα σπάσει κάθε ρεκόρ ακόμα και προ κρίσης, με πάνω από 200.000 μετακινήσεις επιβατών, από 35 διαφορετικούς προορισμούς.

Στην παρέμβασή του, ο Πέτρος Μαντάς, πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ και αντιπρόεδρος του ΙΝΑΔΕ, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των δύο φορέων να φέρουν σε επαφή πριν από έναν χρόνο, επιχειρήσεις αγροδιατροφής της ΒΙΠΕ Πατρών με την Belorta, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαντάς τόνισε την ανάγκη λειτουργίας του αεροδρομίου Αράξου και ως βάσης μεταφοράς προϊόντων κάργκο, καθώς θα βοηθούσε σημαντικά στην άμεση εξαγωγή των προϊόντων της ΒΙΠΕ Πατρών και την προσέγγιση νέων αγορών για τα τοπικά προϊόντα. Παράλληλα, η ύπαρξη μιας βάσης κάργκο θα ευνοήσει την ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως π.χ. την παραγωγή λουλουδιών.

Εκ των βασικών ομιλητών του συνεδρίου, ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Συντονισμού Πτήσεων Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος επιβεβαίωσε την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για την χρήση του αεροδρομίου Αράξου από ξένες αεροπορικές εταιρείες. Σκοπός της Αρχής είναι η κατανομή των διαθέσιμων χρόνων χρήσης (slots) των περισσότερων αεροδρομίων της ελληνικής επικράτειας (τα 23 πιο εμπορικά, εκτός της Αθήνας).

Όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς, η αύξηση στην κίνηση αεροσκαφών στον Άραξο φτάνει φέτος το 34% και επιβατών το 45% και έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, το αεροδρόμιο θα κληθεί σύντομα να καλύψει ακόμα και αεροπορική τουριστική κίνηση από γειτονικά νησιά (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά) όπου τα αεροδρόμιά τους, έχουν κορεστεί.

Στο συνέδριο μίλησε ο αστυνομικός υποδιευθυντής και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιπταμένων Σωμάτων Ασφαλείας και Δημοσίων Υπηρεσιών Γιάννης Συριόπουλος. Πρότεινε το αεροδρόμιο Επιταλίου να γίνει ένα "Αεροπορικό Πανεπιστήμιο", το οποίο θα είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα λίγα που υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο, όπου θα εκπαιδεύονται κάθε χρόνο χειριστές και μηχανικοί αεροσκαφών.
Το συνέδριο έκλεισε με την παρέμβαση του Αλέξανδρου Τσακτάνη, διευθύνοντος συμβούλου της GLOBAL AVIATION, που αναφέρθηκε στις μεγάλες ευκαιρίες που εμφανίζονται στον τομέα της εκπαίδευσης επαγγελματιών χειριστών αεροσκαφών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, τα επόμενα 20 χρόνια, ο κλάδος της Πολιτικής Αεροπορίας σε παγκόσμια κλίμακα, θα έχει ανάγκη από 790.000 νέους πιλότους, εκ των οποίων οι 146.000 στην Ευρώπη.

 

 

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα