Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Μπλακ άουτ στην παραγωγική διαδικασία των ΒΙΠΕ Βόλου λόγω πλημμυρών

Δημοσιεύθηκε την Παρ, 09/15/2023 - 22:36

Κραυγή αγωνίας από επιχειρήσεις της Α’ και Β’΄ΒΙΠΕ – Αγνωστο πότε θα επιστρέψουν σε κανονικότητα υπό αυτές τις συνθήκες

Σε αναμμένα κάρβουνα κυριολεκτικά κάθονται οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων στην Α’ και τη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου, καθώς επί εννιά ημέρες, παραμένουν ουσιαστικά κλειστές, αφού ουσιαστικά η λειτουργία τους έχει ανασταλεί.

Στις βιομηχανίες που παράγουν τρόφιμα η παραγωγική διαδικασία έχει σταματήσει, καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από το νερό. Για να λειτουργήσουν και να παράγουν τρόφιμα θα πρέπει αφενός να έχουν νερό και αφετέρου να είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή.

Επίσης με σταματημένες μηχανές είναι τα εργοστάσια τα οποία χρησιμοποιούν το νερό για να λειτουργήσουν ατμολέβητες, μηχανές, κλίβανοι κ.α.. Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ολοκληρώθηκε πριν από δύο μέρες, όχι όμως και της υδροδότησης.

Οι επιπτώσεις σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δικές τους δεξαμενές ή δεν έχουν βάλει ιδιωτικές υδροφόρες για να τροφοδοτήσουν τις μονάδες τους με νερό είναι σημαντικές, αφού ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να παράγουν.

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι είναι χωρίς αντικείμενο.

Οι ζημιές σε επιχειρήσεις που πλημμύρισαν σύμφωνα με την Ιωάννη Κιντά, πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου που ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπάρχουν, αλλά όχι σε πολλές. Η καταγραφή έχει ξεκινήσει και αναλυτικότερη εικόνα ενδεχομένως να υπάρχει σήμερα από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Στην Β’ ΒΙΠΕ Βόλου επίσης υπάρχουν επιχειρήσεις που πλημμύρισαν, όμως ακόμη ασφαλής εικόνα δεν υπάρχει διότι σε πολλά σημεία είναι ακόμη ανέφικτη η πρόσβαση λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων και θα χρειαστούν μέρες για να απορροφηθούν.

«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι το νερό θα έρθει απρόσκοπτα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Κατανοούμε ότι υπάρχει προτεραιότητα να δοθεί νερό στα νοικοκυριά της πόλης, όμως υπάρχουν ανάγκες και στη Βιομηχανική Περιοχή που πρέπει να καλυφτούν», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Κιντά, μεταφέροντας την αγωνία των εκπροσώπων επιχειρήσεων που είναι ουσιαστικά με τα χέρια «δεμένα».

Επιπροσθέτως σύμφωνα με την ίδια τίθεται θέμα υγιεινής για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Συνολικά στην Α’ και Β’ ΒΙΠΕ απασχολούνται περίπου 2.000 εργαζόμενοι.

Από την περασμένη Τρίτη μέχρι και χθες ουσιαστικό αντικείμενο δεν υφίσταται, αφού η παραγωγική διαδικασία ουσιαστικά έχει σταματήσει.

«Με δεδομένο ότι το νερό αποτελεί βασική πρώτη ύλη για αρκετές επιχειρήσεις, είναι απαραίτητο για την παραγωγική διαδικασία. αλλά και για την υγιεινή των εργαζομένων, η παντελής έλλειψη του καθιστά αδύνατη την λειτουργία των περισσότερων επιχειρήσεων μας, θέτοντας πλέον σοβαρά θέματα οικονομικής επιβίωσης», τονίζουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων.

Επιπρόσθετα θέτουν το θέμα της ασφάλειας της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου και των εγκαταστάσεων, καθώς το δίκτυο πυρόσβεσης και ύδρευσης είναι κοινό, δεν υπάρχει ξεχωριστό αντλιοστάσιο, με την κεντρική δεξαμενή να είναι άδεια και τους πυροσβεστικούς κρουνούς σε αδράνεια. Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι ακόμη ορατός καθώς οι θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι υψηλές.

Ζ. Ντελόπουλος: Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ απούσα και πάλι

Στη Β’ ΒΙΠΕ Βόλου επίσης οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν αφού εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το νερό. Για μία ακόμη φορά όμως «γεύτηκαν» την αδιαφορία από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ που είναι ο φορέας διαχείρισης.

Μετά τις πυρκαγιές τον περασμένο Ιούλιο που έψαχναν να βρούνε υπεύθυνο για να συνδράμει την ώρα που τα πύρινα μέτωπα… σάρωναν την περιοχή και απειλούσαν τις επιχειρήσεις, ήρθε η σειρά των πλημμυρών.

Οργισμένος για μία ακόμη φορά ο γνωστός επιχειρηματίας Ζήσης Ντελόπουλος, που κατέχει την εταιρία Μεταφορών Ντελόπουλος Trans, που λειτουργεί στη Β’ ΒΙΠΕ, επέκρινε την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, διότι όπως λέει θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών τόσο για πλημμυρικά φαινόμενα όσο και για τις φωτιές.

Η κάθε επιχείρηση καταβάλει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ 500 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τον κ. Ντελόπουλο, δίχως όμως επί της ουσίας να υπάρχει ανταποδοτικότητα σε επίπεδο υπηρεσιών.

«Να που έφτασε η ώρα τώρα και υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Αν υπήρχε όμως μία γεώτρηση θα μπορούσαμε να τροφοδοτηθούμε οι επιχειρήσεις» επισήμανε.

Στη Β΄ΒΙΠΕ είναι εγκατεστημένες 42 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 37 είναι σε πλήρη λειτουργία και πληρώνουν κανονικά τέλη στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, παρότι οι υποδομές είναι υποτυπώδεις και όπως αποδείχτηκε δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Συντονιστικό διαχείρισης κρίσεων από τον ΣΒΘΣΕ

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με την υποστήριξη του ΣΕB συμφώνησαν στην σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων. Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένως συμμετάσχει σε διαδικασίες αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων και κρίσεων και διαθέτει την τεχνογνωσία ιεράρχησης και δρομολόγησης των δράσεων της Συντονιστικής Επιτροπής.

Ως άμεσες ενέργειες αποφασίστηκε η καταγραφή των ζημιών και των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι εγκατεστημένες στις βιομηχανικές περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και η δημιουργία ειδικού γραφείου στη Λάρισα και στον Βόλο για θέματα επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κακοκαιρία ώστε να παρέχεται κάθε δυνατή πληροφορία και ενημέρωση, ώστε με συντονισμένες προσπάθειες να οργανωθούν περαιτέρω ενέργειες προς κάθε αρμόδιο φορέα, που θα αναλάβει την αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον τοπικό Σύνδεσμο η έκταση της καταστροφής οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφή σε υποδομές και εγκαταστάσεις με επακόλουθο τη δυσλειτουργία ή τη διακοπή λειτουργίας τους, όμως ο ακριβής απολογισμός δεν είναι εφικτός μέχρι τώρα.

Μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής θα επιδιωχθεί η συνεργασία με τις τοπικές αρχές και θα ζητηθεί η συνδρομή της Πολιτείας για την αποκατάσταση των καταστροφών και τη στήριξη των πληγέντων.

Οι επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2421028111, 2421029407-8, Ευάγγελος Τζαμπάζης, info@sbtse.gr και στη ΛΑΡΙΣΑ 2410555507, Χρήστος Τσιτόπουλος, sthev@sthev.gr.

Πηγή: taxydromos.gr

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα