Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Μόνοι μας σβήσαμε τη φωτιά, λέει η πρόεδρος της Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου Ιωάννα Κιντά – Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Δημοσιεύθηκε την Σάβ, 07/29/2023 - 11:34

Σημαντικές ζημίες στο ΒΙΟΠΑ Βόλου και καμένες οι εκτάσεις πρασίνου σε όλες τις ΒΙΠΕ – Από μετασχηματιστή του ΔΕΔΔΗΕ προήλθε η πρώτη φωτιά στην Α΄ΒΙΠΕ, εκτιμούν οι επιχειρήσεις
Μόνοι μας σβήσαμε την πρώτη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες εντός της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου (Α’ ΒΙΠΕ), τονίζει στο Α Εnergy η πρόεδρος του Φορέα Διοίκησης Διαχείρισης της περιοχής κα. Ιωάννα Κιντά. Ευρισκόμενη στο πύρινο μέτωπο της φωτιάς στο Βόλο και φανερά ανακουφισμένη γιατί αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, μας εξηγεί, πώς ακριβώς εξελίχθηκαν χθες οι δυο φωτιές που παραλίγο να κάψουν τις Βιομηχανικές Περιοχές Βόλου, με ανυπολόγιστες φυσικά συνέπειες για την περιοχή.
Σημαντικές πάντως, είναι οι ζημίες στο ΒΙΟΠΑ Βόλου όπου έχουν καταστραφεί κάποιες επιχειρήσεις, ενώ έχουν καεί μεγάλες κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου τόσο στο βιομηχανικό όσο και στο βιοτεχνικό πάρκο καθώς επίσης έχουν καταστραφεί και υποδομές, κολόνες της ΔΕΗ, αντλιοστάσια της ΔΕΥΑ κλπ.

Η πρώτη φωτιά από υπερθέρμανση μετασχηματιστή του ΔΕΔΔΗΕ
Κατά την εκτίμηση των επιχειρήσεων την οποία μας μεταφέρει η κυρία Κιντά, η αρχική φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα γύρω τις πέντε στην καρδιά της Α΄ΒΙΠΕ Βόλου, προήλθε από υπερθέρμανση μετασχηματιστή του ΔΕΔΔΗΕ. Η σχετική εκτίμηση, προέρχεται από το γεγονός ότι και πέρυσι είχε συμβεί αντίστοιχη έκρηξη στον ίδιο υποσταθμό.
Δεδομένου ότι την ώρα που εκδηλώθηκε η πρώτη φωτιά δεν υπήρχαν καθόλου πυροσβέστες ή άλλα εναέρια μέσα, η φωτιά κατασβήστηκε από τους εργαζόμενους, τα στελέχη των επιχειρήσεων και εθελοντές που επιστράτευσαν όλα τα μηχανήματα έργου που διαθέτει η ΒΙΠΕ Α΄.
Χωρίς ίχνος πυροσβεστικής δύναμης, κατάφεραν να την σβήσουν και συνέχισαν να παραμένουν στον χώρο για να σώσουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Στις επτάμισυ όμως, δυόμιση περίπου ώρες αργότερα, έφτασε στις Βιομηχανικές Περιοχές και η δεύτερη, μεγάλη πλέον φωτιά που «κατέβαινε» από τα χωριά της Μαγνησίας που ήδη είχαν εκκενωθεί (Σέσκλο, Μελισσάτικα, Γλάφυρα), προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις που ήδη επιχειρούν στην περιοχή.
Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή είχαν εκδηλωθεί χθες ταυτόχρονα επτά πύρινα μέτωπα, σύμφωνα άλλωστε και με δήλωση του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου.

Η δεύτερη φωτιά στα 20 μέτρα από το προπάνιο
Ο ίδιος μάλιστα έκανε δραματική έκκληση, ώστε να εκκενωθεί η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ), καθώς ειδικά η φωτιά που ξεκίνησε από το Βελεστίνο είχε φτάσει έως και 20 μέτρα από δεξαμενές προπανίου: «Φύγετε να σωθείτε, έχει δεξαμενές προπανίου στα 20 μέτρα», τόνιζε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε μια εφιαλτική νύχτα με πολύ πιο συντεταγμένες πλέον πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να περιορίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τα οποία πράγματι αποφεύχθηκαν όταν νωρίς το πρωί, με τη συνδρομή των εναέριων μέσων με 4 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα και των υδροφόρων του δήμου, η πυρκαγιά άρχισε να περιορίζεται..
Κλειστές μέχρι της αποκατάστασης
Φυσικά, όλες οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που διατηρούσαν νυχτερινές βάρδιες στις εγκαταστάσεις τους, τόσο στην Α’ ΒΙΠΕ όσο και στην Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, παρέμειναν χθες κλειστές εξαιτίας της φωτιάς.
Το ίδιο ισχύει και για την αυριανή εργάσιμη ημέρα και δεν θα επιτραπεί η λειτουργία των επιχειρήσεων καθ’ όλο το 24ωρο, λόγω της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί από τις φωτιές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου. Η απόφαση ελήφθη από κοινού από το υπουργείο Εργασίας, την Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας και το Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Μένει από αύριο να καταμετρηθούν οι ζημιές και να αποκατασταθούν οι υποδομές, ώστε οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως και η κυρία Κιντά, αλλά και επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ επισημαίνουν, η βοήθεια και η συνδρομή των εργαζόμενων στις ΒΙΠΕ, αλλά και των απλών πολιτών – εθελοντών ήταν καθοριστική για την αποφυγή της καταστροφής…

Πηγή: aenergy.gr

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα