Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

H εταιρεία της ΒΙΠΕ Λάρισας, LAVIS ABEE, δίνει λύση στην περιβαλλοντική βόμβα από τα νεκρά ζώα της Θεσσαλίας

Δημοσιεύθηκε την Παρ, 09/15/2023 - 22:33

Με θερμική αδρανοποίηση θα γίνει δυνατή η καταστροφή των παθογόνων οργανισμών στα νεκρά ζώα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να ταφούν

Μια εταιρεία της ΒΙΠΕ Λάρισας, η LAVIS ABEE, που δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταποίησης ζωϊκών υποπροϊόντων, θα δώσει τελικά την άμεση λύση στην διαχείριση της περιβαλλοντικής –υγειονομικής «βόμβας» που δημιουργήθηκε από τα νεκρά ζώα της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας. Η διαχείριση των χιλιάδων ζώων, που έχασαν τη ζωή τους στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη προτεραιότητα σε ότι αφορά τη διαφύλαξη της υγείας των κατοίκων.

Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, ώστε πέρα από τις Δυνάμεις της Πυσροσβεστικής και των Υγειονομικών Υπηρεσιών, στην περισυλλογή νεκρών ζώων ενεπλάκη σήμερα και ο Στρατός, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια.
Θερμική αδρανοποίηση και μετά υγειονομική ταφή

Πλην όμως πέρα από την επιτάχυνση της περισυλλογής, προέκυψαν προβλήματα και στο μετά: Τι θα γίνει δηλαδή με όλα αυτά τα νεκρά και μολυσμένα με παθογόνους οργανισμούς ζώα; Η αποτέφρωση, στην οποία αρχικά προσανατολίστηκαν οι ειδικοί, δεν μπορεί τελικά να εφαρμοστεί ως λύση, παρά μόνον σε έναν περιορισμένο βαθμό, λόγω του ότι τα ζώα έχουν πολύ μεγάλο βαθμό υγρασίας.

Η μοναδική εφικτή και αποτελεσματική λύση, εντοπίστηκε τελικά στην τεχνολογία θερμικής αδρανοποίησης που κατέχει η LAVIS ABEE. Μέσω της ειδικής αυτής θερμικής επεξεργασίας, θα γίνει δυνατή η καταστροφή των παθογόνων οργανισμών που έχουν αναπτυχθεί στα ζώα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν αυτά να ταφούν.

Αλλά και εκεί προέκυψε πρακτικό πρόβλημα! Όπως αναφέρει στην Α Energy o Άλκης Ζιάκας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που είναι παράλληλα και δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΕΒΙΠΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε Βιομηχανικές Περιοχές), η Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας είναι εδώ και έξι ημέρες αποκλεισμένη καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση από την Εθνική.
φωτογραφία από πλημμυρισμένη περιοχή της ΒΙΠΕ Λάρισας, της οποιας η εταιρεία LAVIS ABEE μένεται να δώσει λύση στην περιβαλλοντική βόμβα από τα νεκρά ζώα της Θεσσαλίας
«Σώα» αλλά αποκλεισμένη η ΒΙΠΕ Λάρισας

Οι βιομηχανίες λοιπόν της ΒΙΠΕ Λάρισας, που ευτυχώς δεν υπέστη ζημίες από τις πλημμυρες, παραμένουν αναγκαστικά κλειστές μέχρι να ανοίξει η Εθνική ή τουλάχιστον η επαρχιακή οδός Γυρτώνης – Τυρνάβου.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του αποκλεισμού, «επιστρατεύτηκαν» οι εργαζόμενοι της LAVIS, οι οποίοι μεταφέρονται πλέον καθημερινά στην εταιρεία από τα μέσα της πολιτικης προστασίας μέσω μικρών αγροτικών παραδρόμων. Οργανώνουν ήδη και θα προχωρήσουν άμεσα στην επεξεργασία των νεκρών ζώων που θα μεταφέρονται εφεξής στην μονάδα. Αιγοπρόβατα στον μεγαλύτερο βαθμό, πουλερικά, χοιρινά και μικρός αριθμός μοσχαριών, είναι τα νεκρά ζώα που στην αρχή θα τεμαχίζονται και στη συνέχεια θα υφίστανται την διαδικασία της θερμικής αδρανοποίησης.

Από εκεί, με τον όγκο τους πλέον σημαντικά περιορισμένο, τα υπολείμματα θα μπορούν να ταφούν. Κι αυτό βέβαια προς το παρόν είναι ένα πρόβλημα γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα ο διαθέσιμος ΧΥΤΑ για την υγειονομική ταφή τους.

Το θέμα όμως διερευνάται και είναι σίγουρο ότι σύντομα θα βρεθεί μια λύση που θα εξυπηρετεί και γεωγραφικά, καθώς η όλη διαχείριση εξ ανάγκης πρέπει να γίνει σε κοντινές αποστάσεις. Μια ακόμα εναλλακτική είναι να μεταφερθεί μέρος αυτών σε τσιμεντοβιομηχανίες που έχουν γραμμές ενεργειακής επεξεργασίας και τη δυνατότητα να τα κάψουν.

Όπως επίσης τονίζει ο κ. Ζιάκας, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και η διοίκηση της εταιρείας, αναλαμβάνουν με δέος αλλά και με ζήλο την μεγάλη αυτή ευθύνη, ώστε όσο απαιτητικό και αν είναι το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό για να παρέλθει ο άμεσος τουλάχιστον υγειονομικός κίνδυνος.

Σημειώνεται ότι στην Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας είναι εγκατεστημένες δεκάδες σημαντικές επιχειρήσεις και πολύ πρόσφατα, μέσω του τοπικού τους συνδέσμου, ανέλαβαν σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού τους κόστους, αλλά και συνολικότερα.

Πηγή: aenergy.gr

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα