Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

H 3η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας PATRAS IQ 2016

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 04/19/2016 - 08:55

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η 3η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ 2013, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15-17 Απριλίου στο κλειστό αθλητικό κέντρο «Δ. Τόφαλος» με την συμμετοχή Πανεπιστημίων, Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα.

Τα εγκαίνια έγιναν η αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία στον χαιρετισμό της, τόνισε πως η προγραμματική σύμβαση που θέτει την έκθεση  Patras IQ υπό την αιγίδα δύο υπουργείων, σηματοδοτεί τον στόχο, η Πάτρα να καθιερωθεί σε κέντρο διάχυσης της έρευνας στον παραγωγικό ιστό. Για τον σκοπό αυτό, δεσμεύθηκε στις επόμενες διοργανώσεις για ακόμα μεγαλύτερη παρουσία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών φορέων και εξάπλωση της έκθεσης ακόμα και έξω από τα σύνορα της χώρας.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η εξαγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού  Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνου Φωτάκη ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 η κυβέρνηση θα δημιουργήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο θα αποτελέσει τον κεντρικό φορέα για την στήριξη της έρευνας και των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων στα πρώτα τους στάδια εξέλιξης και λειτουργίας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε από την πλευρά του ότι το μεγάλο στοίχημα για την χώρα είναι η ταχεία μετάβασή της στη μεταμνημονιακή εποχή και για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητη η παραγωγική ανασυγκρότηση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις και από συνέργιες της ερευνητικής και της επιχειρηματικής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει αυτή την προσέγγιση μέσα από το νέο Προγραμματικό Πλαίσιο καθώς η περιοχή διαθέτει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιήσει, μέσω της γεφύρωσης της έρευνας με την επιχειρηματική ανάγκη.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα της διοργάνωσης, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου τόνισε ότι η σύνδεση της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα θα δημιουργήσει δουλειές για τους νέους, ενώ απευθυνόμενη στον δήμαρχος του είπε ότι σε τέτοιες στιγμές δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από το κράτος για να πάμε μπροστά.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας ανέφερε από την πλευρά του ότι το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, απαιτεί την ενσωμάτωση της έρευνας και της καινοτομίας, ως εκ τούτου είναι μονόδρομος η συνεργασία της επιχειρηματικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας και αυτό πράττει η διοίκηση του φορέα. Ο κ. Μαρλαφέκας πρόσθεσε ότι η προγραμματική σύμβαση για την έκθεση Patras IQ είναι μια κορυφαία στιγμή για την εξέλιξή της και γι΄ αυτό τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας δομής φιλοξενίας της σε μεγαλύτερους χώρους και αναβάθμισης του θεσμού σε brand name.

ΜΕΓΑΛΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις. Το πρωί του Σαββάτου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, πραγματοποίησαν εκδήλωση για τη σημασία της προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στις καινοτόμες επιχειρήσεις.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δρ. Ιωάννης Καπλάνης, γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, τόνισε τη σημασία της καινοτομίας στην ανάπτυξη, καθώς στα ανεπτυγμένα κράτη συνεισφέρει κατά 35% στην εργασία και κατά 39% στο ΑΕΠ της χώρας. Στην Ελλάδα ωστόσο υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο έλλειμμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη χώρα μας κατατίθενται κάθε χρόνο 700 αιτήσεις πατεντών, ενώ μόλις το 10% εξ αυτών κατατίθεται  για διεθνή κατοχύρωση, τη στιγμή που στη χώρα μας κατατίθενται κάθε χρόνο 3.000 – 4.000 αιτήσεις κατοχύρωσης πατεντών.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν τη μεγάλη υστέρηση της χώρας στην εμπορική αξιοποίηση της μεγάλης έρευνας που παράγεται, η οποία βρίσκεται ουσιαστικά κοντά σε μηδενικά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό αποκτά μεγάλη σημασία η διασύνδεση της παραγόμενης έρευνας με την εμπορική αξιοποίησή της. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΒΙ προσανατολίζεται στη δημιουργία δομών που θα διευκολύνουν τη διαδικασία κατάθεσης, κατοχύρωσης και εμπορικής αξιοποίησης πατεντών. Ενα από αυτά, είναι η δημιουργία μιας χρηματιστηριακής αγοραπωλησίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, όπου το προϊόν της έρευνας θα διατίθεται προς αγορά ή πώληση.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Δημήτρης Καραβίδας, παρουσίασε το χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο.τράπεζα θέτει σε ισχύ ένα νέο πρόγραμμα στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, την λειτουργία προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας και την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας crowd funding για την προώθηση επενδύσεων σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.

Για να δείτε την παρουσίαση του κ. Καραβίδα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα