Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Εγκαινιάστηκε ο Αυτοκινητόδρομος Πατρών - Κορίνθου

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 04/11/2017 - 20:28

Στο παρελθόν πέρασε οριστικά μία από τις πιο επικίνδυνες οδικές διαδρομές στην Ελλάδα με την παράδοση σήμερα Τρίτη 11/4/2017 της  Ολυμπίας Οδού: Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Ευρεία Παράκαμψη Πάτρας συνολικού μήκους 202 χιλιομέτρων. 

Τα εγκαίνια έγιναν στην σήραγγα Παναγοπούλας από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, παρουσία υπουργών, τοπικών αρχών και πλήθος επισήμων και απλών πολιτών.

Το νέο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου -Πατρών έχει μήκος 120 χιλιομέτρων, με δύο λωρίδες και μία Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση, ενώ είναι πλήρως αποπερατωμένες και σε λειτουργία 12 σήραγγες, συνολικού μήκους 18 χιλιομέτρων.

Στις υποχρεώσεις της σύμβασης, εκτός από την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου -Πατρών, περιλαμβάνεται και η λειτουργική αναβάθμιση του υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου, Ελευσίνα -Κορίνθου και της παράκαμψης Πατρών, συνολικού μήκους 82 χιλιομέτρων.

Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ και το κόστος απαλλοτριώσεων σε 223 εκ. ευρώ. Σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις κατασκευαστών/ παραχωρησιούχων, από την επαναδιαπραγμάτευση κυβέρνησης -Υπ. Υποδομών επιτυγχάνεται όφελος 172 εκ. ευρώ για το Δημόσιο και τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες.

Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα σημαντικότερα   για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου. Συνδέει τρεις Περιφέρειες και την Πρωτεύουσα της χώρας με μία από τις σημαντικότερες πύλες της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας. Ο νέος, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος αναβαθμίζει τη σύνδεση προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και δίνει νέα ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη, την πρόσβαση στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής.

Η παράδοση του Αυτοκινητοδρόμου στις 11/04/2017 περιλαμβάνει την παράδοση σε κυκλοφορία του συνόλου του Αυτοκινητοδρόμου μήκους 120 χιλιομέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση και πλήρως αποπερατωμένες και σε λειτουργία τις 12 νέες σήραγγες.Να σημειωθεί,ότι η πρόοδος και η ένταση των εργασιών ήταν τόσο μεγάλη, που ακόμη και τα περισσότερα σημεία που είχαν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραδοθούν τον Αύγουστο του 2017, σήμερα είναι λειτουργικώς ολοκληρωμένα. Κι αυτό γιατί, ακόμη και στις παρακάτω θέσεις που εξαιρούνται της λειτουργικής παράδοσης, οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια, καθώς ήδη περιλαμβάνουν δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και πλήρως διαχωρισμένο οδόστρωμα. Πρόκειται ουσιαστικά για έξι χιλιόμετρα συνολικά και προσδιορίζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Του Βόρειου κλάδου του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή μεταξύ τηςΑνατολικής και Δυτικής διασταύρωσης με την Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.) στην περιοχή Δερβένι σε μήκος 2,5 χλμ. περίπου όπου όμως η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Η ολοκλήρωση του κλάδου αυτού θα γίνει μόλις ολοκληρωθείαπό την ΕΡΓΟΣΕ το τεχνικό εξόδου της σιδηροδρομικής σήραγγας που βρίσκεται κάτω από τον Αυτοκινητόδρομο.
  • Της περιοχής διασταύρωσης του αυτοκινητοδρόμου με την Σ.Γ.Υ.Τ στην περιοχή Καμάρες Αιγιαλείας σε μήκος1,0 χλμ περίπου ,όπου επίσης η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση μέχρι την ολοκλήρωση του τεχνικού Άνω Διάβασης της σιδηροδρομικής γραμμής.
  • Της περιοχής Αραχωβίτικων σε μήκος 1,5 χλμ περίπου
  • Ορισμένων κλάδων του Ανισόπεδου Κόμβου του Ρίου, στον οποίο θα είναι ολοκληρωμένοι και σε κυκλοφορία οι δύο κύριοι υπόγειοι κλάδοι που συνδέουν την Αθήνα με τη γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου.
  • Της περιοχής Καμαρίου Κορινθίαςόπου ο κλάδος του αυτοκινητοδρόμου από Πάτρα προς Αθήνα θα είναι ολοκληρωμένος και σε λειτουργία ενώ ο κλάδος από Αθήνα προς Πάτρα θα κυκλοφορείται επί της ΝΕΟ σε μήκος περίπου 1 χλμ.
  • Επίσης δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διάστρωση της αντιολισθηρής στρώσης σε κάποια τμήματα μεταξύ του κόμβου Ακράτας και Ρίου. Στα τμήματα αυτά θα υπάρχουν ολοκληρωμένες τέσσερεις ασφαλτικές στρώσεις γεγονός που καθιστά απόλυτα λειτουργικό και ασφαλή τον αυτοκινητόδρομο για τους χρήστες.

Περιγραφή του αντικειμένου της σύμβασης Παραχώρησης

Ο Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Ευρεία Παράκαμψη Πάτρας έχει συνολικό μήκος 202 χλμ. Στις υποχρεώσεις της Σύμβασης Παραχώρησης περιλαμβάνεται:

  • H Κατασκευή, Λειτουργία και Συντήρησητου Νέου Τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου από την Κόρινθο έως την Πάτραμήκους 120χλμ,
  • Κατασκευαστική και λειτουργική αναβάθμιση των 82 χλμ. του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου, από την Ελευσίνα στην Κόρινθο και την παράκαμψη Πάτρας. Οι υπόψη εργασίες αναβάθμισης των υφιστάμενων τμημάτων περιλαμβανόμενης και της κατασκευής του Νέου Κέντρου Εκμετάλλευσης και Συντήρησης του Αυτοκινητοδρόμου ολοκληρώθηκαν στο σύνολο τους το Φεβρουάριο του 2016.

Μεθοδολογία υλοποίησης του Αυτοκινητοδρόμου

  • Αξιοποιήθηκε ο διάδρομος της κατασκευασμένης από τη δεκαετία του 1960 Νέας Εθνικής Οδού (ΝΕΟ) με κατασκευή δεύτερου κλάδου σε επαφή με την ΝΕΟ εκτός από περιοχές που υπήρχαν επισφαλείς γεωλογικές συνθήκες στις οποίες κατασκευάστηκαν παραλλαγές του ενός ή και των δύο κλάδωνκυρίως με σήραγγες.

 Οι περιοχές αυτές είναι το Ξυλόκαστρο, το Δερβένι, τα Μαύρα Λιθάρια η Αιγείρα, ο Πλάτανος και η Παναγοπούλα. Η ταχύτητα μελέτης είναι 120 χλμ/ώρα και η διατομή ανά κλάδο στα ανοιχτά τμήματα περιλαμβάνει 2 Λωρίδες κυκλοφορίας  καθώς και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) πλάτους 3,5 μέτρων (πλέον πλευρικών διαμορφώσεων) και μεσαία νησίδα κατ’ ελάχιστον 2,0 μέτρα και λωρίδες καθοδήγησης 1,20 μέτρα εκατέρωθεν.  Στο τμήμα Κόρινθος – Κιάτο μήκους 20 περίπου χλμ  η Σύμβαση Παραχώρησης προβλέπει την εξασφάλιση λειτουργίας όποτε απαιτηθεί για διατομή τριών λωρίδων ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ.

  • Το νέο τμήμα περιλαμβάνει 12 συνολικά νέες σήραγγες ,συνολικού μήκους 17.955 μέτρα,εκ των οποίων:
  • οι τρεις είναι στην κατεύθυνση από Κόρινθο – Πάτρακατά σειρά (Μαύρα Λιθάρια, Πλάτανος και Παναγοπούλα) συνολικού μήκους 7.270 μέτρωνκαι
  • οι εννέα είναι στην κατεύθυνση από Πάτρα προς Κόρινθο κατά σειρά (Παναγοπούλα , Λαμπίρι 2, Λαμπίρι 1, Πλάτανος , Αιγείρα , Ακράτα , Μαύρα Λιθάρια , Δερβένι 2 , Δερβένι 1 ) συνολικού μήκους 10.685 μέτρων.
  • 11 τεχνικά με εκσκαφή και επανεπίχωση μονού ή διπλού κλάδου (lane cover/cut and cover) συνολικού μήκους 1.400 μέτρων.
  • 43 νέες γέφυρες κατά μήκος του Αυτοκινητοδρόμου ( γέφυρες ανισόπεδων κόμβων, ποταμογέφυρες κλπ) συνολικού μήκους 1.200μ. περίπου,
  • 23 γέφυρες άνω διαβάσεων και 133 τεχνικά κάτω διαβάσεων που διασφαλίζουν την επικοινωνία των περιοχών εκατέρωθεν του Αυτοκινητοδρόμου
  • Την κατασκευή του τεχνικού τριών ανοιγμάτων, που έπρεπε να κατασκευαστεί από την ΕΡΓΟΣΕ, για την άνω διάβαση της σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων (ΣΓΥΤ) πάνω από τον αυτοκινητόδρομο στην περιοχή Καμάρες Αιγιαλίας.
  • 13 πλήρεις νέους Ανισόπεδους Κόμβους (Αρχαίας Κορίνθου , Ζευγολατιού – Βόχας , Κιάτου , Λυκοποριάς , Δερβενίου – Ευρωστίνης , Ακράτας , Καλαβρύτων , Ανατολικού Αιγίου , Δυτικού Αιγίου , Σελιανίτικων , Δρεπάνου – Αραχωβίτικων και Ρίου) .
  • Ενός πλήρους νέου Κέντρου Εκμετάλλευσης και Συντήρησης στη περιοχή του Ρίου και ενός Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στην περιοχή Αραχωβίτικων (θα παραδοθούν στις 31/08/2017)

Κόστος

Το συνολικό Κατασκευαστικό Κόστος (περιλαμβανομένων και των εκτελεσθεισών παλαιότερα εργασιών του τμήματος Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα) ανέρχεται σε 1,834  δισεκατομμύρια  ευρώ και το κόστος των απαλλοτριώσεων 223 εκ. ευρώ.

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα