Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

ΕΕ: Σε εμπόριο και βιομηχανίες στην Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα στο β΄ εξάμηνο του 2021

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 05/04/2022 - 13:12

Μπορεί τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα να παρουσιάζουν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ του δευτέρου εξαμήνου του 2021 και του αντίστοιχου διαστήματος του 2020, αλλά η χώρα μας δεν ήταν στις ακριβότερες της Ε.Ε. για το σύνολο των τιμολογίων.

Όμως στο δεύτερο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς είχε τα ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους μη οικιακούς καταναλωτές (εμπόριο, βιομηχανίες, κ.λπ.) που έφταναν μαζί με τους φόρους τα 0,22 ευρώ ανά κιλοβατώρα με δεύτερη ακριβότερη την Κύπρο με 0,195 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ο μέσος όρος των μη οικιακών τιμολογίων στην Ε.Ε. ήταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 κοντά στα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η χώρα μας παρουσίασε και τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μη οικιακών τιμολογίων στην Ε.Ε. σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2020 που έφτασε το 111,3%.  Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε στη φετινή χρονιά σε μεγάλη στήριξη των μη οικιακών καταναλωτών με αναδρομική εφαρμογή από τις αρχές του 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά κατέγραψαν στο δεύτερο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς η Εσθονία (50,2%), η Σουηδία (49,3%) και η Κύπρος (35,7%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση της Ε.Ε. με βάση την αύξηση για τους οικιακούς καταναλωτές που έφτασε το 20%. Χαμηλότερες ήταν οι αυξήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία (μεταξύ 6,5% και 12%) αλλά και αυτές οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε σοβαρά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έφτασε (μαζί με ΦΠΑ και άλλους φόρους) κοντά στα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες είχαν ακριβότερη τιμή την ίδια χρονική περίοδο με το υψηλότερο κόστος (0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα) να καταγράφεται στην Δανία, και το δεύτερο υψηλότερο στην Γερμανία (0,32 ευρώ ανά κιλοβατώρα). Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Βέλγιο με 0,3 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ο μέσος όρος των τιμολογίων στην Ε.Ε. ήταν στο περυσινό δεύτερο εξάμηνο 0,24 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Δεν ισχύει το ίδιο με τις τιμές του φυσικού αερίου όπου η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πρωταθλητές αυξήσεων καθώς ξεπέρασαν το 70% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Η χώρα μας μαζί με τη Βουλγαρία και τη Σουηδία βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία όσον αφορά την επιβάρυνση των καταναλωτών. Στη δεύτερη κατηγορία, με αυξήσεις μεταξύ 35,5% και 70%, εντάσσονται χώρες όπως η Ρουμανία και το Βέλγιο. Για τους οικιακούς καταναλωτές η Ελλάδα ήταν η πέμπτη ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. με περίπου 0,1 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος βρίσκονταν στο 0,08 ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις στις οποίες προχώρησαν αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τους τελευταίους μήνες, όπως και η Ελλάδα.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα