Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

ΕΒΙΚΕΝ: Υπερδιπλασιάστηκε το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 04/06/2016 - 08:49

Θηλιά στον λαιμό πολλών επιχειρήσεων, έχει γίνει το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί τα δέκα τελευταία χρόνια λόγω της υπερφορολόγησης. Αποκαλυπτικά στοιχεία για το συγκεκριμένο θέμα παρουσιάστηκαν στο 5ο Forum Ενέργειας από τον γενικό γραμματέα της  Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Δημήτρη Κολαΐτη.

Η ομιλία του κου Κολαϊτη στο διήμερο συνέδριο της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με θέμα  «Επιχειρηματική Ανακάλυψη στον Τομέα της Ενέργειας», όπου αναδείχθηκε το τεράστιο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κολαϊτη, η τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας στην Ελλάδα, δεν οφείλεται σε λόγους ανταποδοτικότητας ή παραγωγής, αλλά καθαρά στην επιβολή νέων τελών ή την αύξηση της υφιστάμενης φορολογίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φυσικό αέριο, το οποίο στην Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κόστος σε όλη την Ευρώπη, λόγω των πρόσθετων χρεώσεων που μπήκαν σταδιακά στα τέλη δικτύων, σε μεταβατικούς μηχανισμούς, στα κόστη επιδοτήσεων, κ.ά.

Όπως ανέφερε ο κ. Κολαϊτης, η ΕΒΙΚΕΝ ξεκίνησε την λειτουργία της το 2011 με μέλη της μόνο δέκα μεγάλες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις και στο διάβα του χρόνου, επιθυμία να ενταχθούν στον φορέα εξέφραζαν όλο και μικρότερες επιχειρήσεις, γιατί οι καταναλώσεις και τα κόστη τους έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Κολαϊτης, επισήμανε ότι το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας έχει γενικευθεί πλέον στη χώρα, με αποτέλεσμα να ακυρώνει στην πράξη επενδύσεις που έγιναν  για λόγους εξοικονόμησης. Κλασικό παράδειγμα είναι η επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο. Το 2011 μεγάλη βιομηχανία από τον κλάδο του μετάλλου, είχε διαθέσει εκατ. ευρώ για να μεταβεί από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε φυσικό αέριο, και μόλις η επένδυση ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2011, επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο ειδικός φόρος, με αποτέλεσμα όλη η επένδυση να πάει στράφι.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στις μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ΕΒΙΚΕΝ έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο προτάσεων που προβλέπει μείωση διαφόρων χρεώσεων που επιβλήθηκαν για καθαρά φορολογικούς λόγους, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα και δεν αφορούν το κόστος παραγωγής, όπως μειώσεις ειδικών φόρων που είναι δεκαπλάσιοι σε σύγκριση με ΕΕ, πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, κ.ά.

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα