Δρ. Παναγιώτης Ρωμανος: Είναι τα μικροδίκτυα λύση στην ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας;
Το αν οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ μπορούν να προσφέρουν τον Ηλεκτρικό Χώρο για εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών στη βιομηχανία, απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις και όποιες εναλλακτικές είναι καλό να γνωστοποιούνται
Στα μικροδίκτυα ως λύση στην ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και στις νέες ευρωπαϊκές τάσεις, αναφέρεται η επίκαιρη συνέντευξη του Δρ. Παναγιώτη Ρωμανού στην Άντα Σεϊμανίδη.
Το ερώτημα κατά πόσο μπορούν οι Διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να προσφέρουν τον Ηλεκτρικό Χώρο για εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών Σταθμών στη βιομηχανία μαζί με την απαιτούμενη Ποιότητα Ισχύος, απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας εντός και εκτός Βιομηχανικών Περιοχών και οι όποιες εναλλακτικές είναι καλό να γνωστοποιούνται.
Η συνέντευξη εντάσσεται σε έναν συνολικότερο κύκλο ενημερωτικών δράσεων της A Εnergy με φόντο την υπερθέρμανση της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στόχο την ανάδειξη πιθανών λύσεων.
Το ερέθισμα για το συγκεκριμένο θέμα, στάθηκε η πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα συζήτηση για την ενέργεια και τη βιομηχανία που διενεργήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών.
Σημειώνεται, ότι ο Δρ. Π. Ρωμανός είναι Σύμβουλος Μηχανικός σε θέματα Μικροδικτύων με Συστήματα Ηλεκτρικής και Θερμικής Αποθήκευσης για την Βρετανική Εταιρεία Thornton Tomasetti, με έδρα το Μάντσεστερ,έχει δεκάδες Επιστημονικές Δημοσιεύσεις, ενώ έχει εκπονήσει Ηλεκτρολογικές Μελέτες για Μικροδίκτυα και Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς στη Βρετανία και στην Ελλάδα. Επίσης, είναι σύμβουλος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ.
Ερώτηση: Στο πρόσφατο ενεργειακό πάνελ του Πρώτου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, τέθηκε επιτακτικά το πρόβλημα ομαλής ηλεκτροδότησης των Βιομηχανικών Περιοχών, της βιομηχανίας συνολικότερα και φυσικά της αξιοποίησης Φωτοβολταϊκών: Ως συμμετέχων στο πάνελ, τι διαπιστώσατε;
«Το πρώτο και βασικό πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε είναι αφενός η ηλεκτροδότηση των ΒΙ.ΠΕ. στην σημερινή κατάσταση, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ προσφέρουν τη δυνατότητα για ένταξη φωτοβολταϊκών σταθμών net-billing σε κάθε βιομηχανική μονάδα, παράλληλα με την απαιτούμενη ποιότητα ισχύος για να αντιμετωπίζονται οι βυθίσεις τάσης. Αφετέρου, οφείλουμε να απαντήσουμε και στο πολύ δύσκολο ερώτημα της ηλεκτροδότησης για πιο ανταγωνιστική βιομηχανία συνολικότερα.
Από ότι φάνηκε στο συνέδριο, ο ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ διατηρούν και στο μέλλον τον ρόλο τους να προσφέρουν τον απαραίτητο ηλεκτρικό χώρο για την ένταξη φωτοβολταϊκών σταθμών net-billing σε κάθε βιομηχανική μονάδα, παράλληλα με τέτοια ποιότητα ισχύος που να αντιμετωπίζονται οι βυθίσεις τάσης και επιπλέον σε συνδυασμό με επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτά, εκφράστηκε προβληματισμός από τον κ. Καλαϊτζάκη του ΕΝΕΧ GROUP για την οικονομικά βιωσιμότητα επενδύσεων σε αυτή την κατεύθυνση. Εντύπωση έκανε επίσης και η τοποθέτηση του κ. Γραβουνιώτη από τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ότι αυτές οι επενδύσεις είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για την βιομηχανία, η οποία ενώ μέχρι πρόσφατα εστίαζε στην παραγωγή και την προμήθεια των προϊόντων της, τώρα θα πρέπει να διαθέτει και κατάλληλο προσωπικό το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις για την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση».
Ερώτηση: Με βάση τις απαιτήσεις για τη βιομηχανία στο πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής, ποια είναι η βάση συζήτησης που θα βοηθήσει την ελληνική βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς συνθήκες;
«Στο πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής, της Απανθρακοποίησης και της Πράσινης Ενέργειας, έχουμε δύο βασικές αλλαγές:
Πρώτον, αντλίες Θερμότητας για Αντικατάσταση της Θερμικής Ενέργειας σε Ηλεκτρική Ενέργεια: Θερμικά Φορτία, όπως η θερμότητα που απαιτείται στη Βιομηχανία και μέχρι τώρα παράγεται από τη χρήση συμβατικών καυσίμων, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ., τώρα θα πρέπει να παράγεται μέσω Αντλιών Θερμότητας με τη χρήση Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Δεύτερον, διείσδυση στόλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις. Υπάρχουν μάλιστα και πρόσφατες σχετικές επιχορηγήσεις από τα αντίστοιχα Υπουργεία.
Μαζί με τα παραπάνω, απαιτείται και μια αξιόπιστη πρόβλεψη του ηλεκτρικού φορτίου, έτσι ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε τις πραγματικές ηλεκτρικές ενεργειακές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι το 2050, με μεσοπρόθεσμο όριο το 2030. Έτσι ξεκινά κατά την άποψή μου, μια τεκμηριωμένη επιστημονική ανάλυση. Από την σωστή πρόβλεψη των ενεργειακών απαιτήσεων στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον».
Ερώτηση: Σε κάθε περίπτωση, θεωρείτε ότι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ μπορούν να προσφέρουν τον απαιτούμενο ηλεκτρικό χώρο για εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών Σταθμών στη βιομηχανία και την απαιτούμενη Ποιότητα Ισχύος;
«Λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς εγκατάστασης Αντλιών Θερμότητας στη Βιομηχανία, καθώς και την διείσδυση των ηλεκτρικών στόλων στα δίκτυα, σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις της Google φαίνεται θεωρητικά και πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστεί από τους διαχειριστές η απαιτούμενη Ποιότητα Ισχύoς στις Βιομηχανικές Περιοχές. Αντίθετα, οι βυθίσεις τάσεως και η ασυμμετρία των φορτίων θα αυξηθούν.
Κρίσιμο ερώτημα στα παραπάνω είναι ποια ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα».
Ερώτηση: Τι εννοείτε;
«Για παράδειγμα, η εγκατάσταση των Data Centres στον Ελλαδικό χώρο που έχουν ανακοινώσει η Microsoft, η Google κλπ., μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το συνολικό φορτίο, και τη μέγιστη ζήτηση, οπότε η Ποιότητα Ισχύος στις ΒΙΠΕ και ο Ηλεκτρικός Χώρος για συνδέσεις ΑΠΕ θα μειωθούν σημαντικά. Αν λάβουμε υπόψη και τα φαινόμενα της Κλιματικής Αλλαγής, όπως Πυρκαγιές, Πλημμύρες, Τυφώνες και των Σεισμών στην περιοχή μας, τότε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα Μικροδίκτυα θα είναι τελικά η πιο ενεργειακά και οικονομικά αποδοτική λύση για τις Βιομηχανικές Μονάδες στη Χώρα μας».
Ερώτηση: Επειδή αναφερθήκατε πριν σε στοιχεία της Google, έχει βγάλει κάποια στοιχεία αναφορικά με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία που δεν γνωρίζουμε;
«Η Google, όπως και όλοι οι οργανισμοί που κάνουν προτάσεις αναφορικά με την χρήση της ενέργειας στη βιομηχανία, λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά της 3ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπου κέντρο για την παραγωγή ενέργειας γίνεται πλέον η Βιομηχανική Μονάδα – Prosumer), σε αντίθεση με το Κεντρικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας της προηγούμενης περιόδου. Η Βιομηχανική Μονάδα – Prosumer μαζί με την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και των Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας, στοχεύουν πλέον στις βέλτιστες αποδοτικά λύσεις.
Είναι χαρακτηριστική η ανάλυση της Sidewalk Infrastructure Partners (SIP), που είναι ένας προγραμματιστής υποδομής και αποτελεί spinoff της Alphabet, θυγατρικής εταιρείας της Google. Σύμφωνα με στοιχεία της SIP που δημοσιοποίησε ο κ. Sayles Braga, ανώτερο στέλεχος του ομίλου, η εγχώρια κατανάλωση του ψηφιακού κέντρου δεδομένων αναμένεται, από τώρα μέχρι το 2030 ,να ανέλθει από τα 20 στα 60 GW, δηλαδή να τριπλασιαστεί. Μέχρι σήμερα, τα κέντρα δεδομένων σήμαιναν σε κατανάλωση, κάποιες δεκάδες ή κάποιες εκατοντάδες μεγαβάτ. Τώρα, σύμφωνα με την Google εξελίσσονται δυνητικά σε χιλιάδες μεγαβάτ.
Εάν λοιπόν οι προγραμματιστές των κέντρων δεδομένων συνεχίσουν να τα κατασκευάζουν με το ρυθμό που έτρεχε στο παρελθόν, τότε, οι εγκαταστάσεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα απειλήσουν τη σταθερότητα του δικτύου. Δεν υπάρχει επομένως τρόπος να τροφοδοτηθεί μια μελλοντική ψηφιακή υποδομή στην Ελλάδα, χωρίς διαφορετική προσέγγιση».
Ερώτηση: Ο ΔΕΔΔΗΕ τι λέει; Τι ειπώθηκε στο πάνελ;
«Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του αρμοδίου στελέχους του κυρίου Λιόντου, εστιάζεται στην παρούσα φάση, στο επενδυτικό του πρόγραμμα για την εγκατάσταση και ενίσχυση υπόγειων γραμμών διανομής, όπως και για την αντικατάσταση μετασχηματιστών διανομής, με σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου και τη βελτίωση της Ποιότητας Ισχύος στα Δίκτυά του. Πρόκειται, για ένα πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ. Προτείνει επίσης, την προμήθεια, με ίδια έξοδα των Βιομηχανιών, Drives και Πυκνωτών για μεγαλύτερη Εξοικονόμηση Ενέργειας και καλύτερη Ποιότητα Ισχύος».
Ερώτηση: Από τη δική σας πλευρά, προτείνατε ως εναλλακτική λύση τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα: Έχουν άμεση εφαρμογή και ποια είναι η προοπτική τους στις ελληνικές επιχειρήσεις;
«Βιομηχανικά Μικροδίκτυα όπως τα περιέγραψα, έχουν εγκατασταθεί και σε ελληνικές Βιομηχανίες, με τη μορφή όμως UPS, για να μην έρχονται σε αντίθεση με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».
Ερώτηση: Γιατί δεν επιτρέπονται ακόμα τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα;
«Τελούν υπό την έγκριση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, που όπως φάνηκε στο συνέδριο εκτιμούν ότι είναι μια τεχνολογία του μέλλοντος.
Με βάση πάντως τις θέσεις και τις καινοτόμες λύσεις που εφαρμόζουν ήδη οι αντίστοιχοι Διαχειριστές Δικτύων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, καθώς και τις σύγχρονες απαιτήσεις που προκύπτουν για ανταγωνιστικές Βιομηχανίες στις Διεθνείς Συνθήκες, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα μικροδίκτυα ως λύση που χτυπά ήδη την πόρτα μας. Προσωπικά θεωρώ συμβολή του συνεδρίου το γεγονός ότι ανέδειξε και τα προβλήματα και πιθανές λύσεις και χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτόν τον διάλογο που ανοίξατε».
Το αν οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ μπορούν να προσφέρουν τον Ηλεκτρικό Χώρο για εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών στη βιομηχανία, απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις και όποιες εναλλακτικές είναι καλό να γνωστοποιούνται
Στα μικροδίκτυα ως λύση στην ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας και στις νέες ευρωπαϊκές τάσεις, αναφέρεται η επίκαιρη συνέντευξη του Δρ. Παναγιώτη Ρωμανού στην Άντα Σεϊμανίδη.
Το ερώτημα κατά πόσο μπορούν οι Διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να προσφέρουν τον Ηλεκτρικό Χώρο για εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών Σταθμών στη βιομηχανία μαζί με την απαιτούμενη Ποιότητα Ισχύος, απασχολεί χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας εντός και εκτός Βιομηχανικών Περιοχών και οι όποιες εναλλακτικές είναι καλό να γνωστοποιούνται.
Η συνέντευξη εντάσσεται σε έναν συνολικότερο κύκλο ενημερωτικών δράσεων της A Εnergy με φόντο την υπερθέρμανση της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στόχο την ανάδειξη πιθανών λύσεων.
Το ερέθισμα για το συγκεκριμένο θέμα, στάθηκε η πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα συζήτηση για την ενέργεια και τη βιομηχανία που διενεργήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών.
Σημειώνεται, ότι ο Δρ. Π. Ρωμανός είναι Σύμβουλος Μηχανικός σε θέματα Μικροδικτύων με Συστήματα Ηλεκτρικής και Θερμικής Αποθήκευσης για την Βρετανική Εταιρεία Thornton Tomasetti, με έδρα το Μάντσεστερ,έχει δεκάδες Επιστημονικές Δημοσιεύσεις, ενώ έχει εκπονήσει Ηλεκτρολογικές Μελέτες για Μικροδίκτυα και Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς στη Βρετανία και στην Ελλάδα. Επίσης, είναι σύμβουλος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ.
Ερώτηση: Στο πρόσφατο ενεργειακό πάνελ του Πρώτου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, τέθηκε επιτακτικά το πρόβλημα ομαλής ηλεκτροδότησης των Βιομηχανικών Περιοχών, της βιομηχανίας συνολικότερα και φυσικά της αξιοποίησης Φωτοβολταϊκών: Ως συμμετέχων στο πάνελ, τι διαπιστώσατε;
«Το πρώτο και βασικό πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε είναι αφενός η ηλεκτροδότηση των ΒΙ.ΠΕ. στην σημερινή κατάσταση, όπου ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ προσφέρουν τη δυνατότητα για ένταξη φωτοβολταϊκών σταθμών net-billing σε κάθε βιομηχανική μονάδα, παράλληλα με την απαιτούμενη ποιότητα ισχύος για να αντιμετωπίζονται οι βυθίσεις τάσης. Αφετέρου, οφείλουμε να απαντήσουμε και στο πολύ δύσκολο ερώτημα της ηλεκτροδότησης για πιο ανταγωνιστική βιομηχανία συνολικότερα.
Από ότι φάνηκε στο συνέδριο, ο ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ διατηρούν και στο μέλλον τον ρόλο τους να προσφέρουν τον απαραίτητο ηλεκτρικό χώρο για την ένταξη φωτοβολταϊκών σταθμών net-billing σε κάθε βιομηχανική μονάδα, παράλληλα με τέτοια ποιότητα ισχύος που να αντιμετωπίζονται οι βυθίσεις τάσης και επιπλέον σε συνδυασμό με επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτά, εκφράστηκε προβληματισμός από τον κ. Καλαϊτζάκη του ΕΝΕΧ GROUP για την οικονομικά βιωσιμότητα επενδύσεων σε αυτή την κατεύθυνση. Εντύπωση έκανε επίσης και η τοποθέτηση του κ. Γραβουνιώτη από τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ότι αυτές οι επενδύσεις είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για την βιομηχανία, η οποία ενώ μέχρι πρόσφατα εστίαζε στην παραγωγή και την προμήθεια των προϊόντων της, τώρα θα πρέπει να διαθέτει και κατάλληλο προσωπικό το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις για την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση».
To ενεργειακό πάνελ του Πρώτου Πανελληνίου Συνεδρίου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών.
Από αριστερά: Οι κκ Π. Ρωμανός, Π. Γραβουνιώτης, Π. Λιόντος, Εμ. Καλαϊτζάκης, I. Καμπούρης και Κ. Δεληγιάννης.
Ερώτηση: Με βάση τις απαιτήσεις για τη βιομηχανία στο πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής, ποια είναι η βάση συζήτησης που θα βοηθήσει την ελληνική βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς συνθήκες;
«Στο πλαίσιο της Κλιματικής Αλλαγής, της Απανθρακοποίησης και της Πράσινης Ενέργειας, έχουμε δύο βασικές αλλαγές:
Πρώτον, αντλίες Θερμότητας για Αντικατάσταση της Θερμικής Ενέργειας σε Ηλεκτρική Ενέργεια: Θερμικά Φορτία, όπως η θερμότητα που απαιτείται στη Βιομηχανία και μέχρι τώρα παράγεται από τη χρήση συμβατικών καυσίμων, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ., τώρα θα πρέπει να παράγεται μέσω Αντλιών Θερμότητας με τη χρήση Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Δεύτερον, διείσδυση στόλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις. Υπάρχουν μάλιστα και πρόσφατες σχετικές επιχορηγήσεις από τα αντίστοιχα Υπουργεία.
Μαζί με τα παραπάνω, απαιτείται και μια αξιόπιστη πρόβλεψη του ηλεκτρικού φορτίου, έτσι ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε τις πραγματικές ηλεκτρικές ενεργειακές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέχρι το 2050, με μεσοπρόθεσμο όριο το 2030. Έτσι ξεκινά κατά την άποψή μου, μια τεκμηριωμένη επιστημονική ανάλυση. Από την σωστή πρόβλεψη των ενεργειακών απαιτήσεων στο άμεσο και μακροπρόθεσμο μέλλον».
Ερώτηση: Σε κάθε περίπτωση, θεωρείτε ότι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ μπορούν να προσφέρουν τον απαιτούμενο ηλεκτρικό χώρο για εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών Σταθμών στη βιομηχανία και την απαιτούμενη Ποιότητα Ισχύος;
«Λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς εγκατάστασης Αντλιών Θερμότητας στη Βιομηχανία, καθώς και την διείσδυση των ηλεκτρικών στόλων στα δίκτυα, σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις της Google φαίνεται θεωρητικά και πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστεί από τους διαχειριστές η απαιτούμενη Ποιότητα Ισχύoς στις Βιομηχανικές Περιοχές. Αντίθετα, οι βυθίσεις τάσεως και η ασυμμετρία των φορτίων θα αυξηθούν.
Κρίσιμο ερώτημα στα παραπάνω είναι ποια ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα».
Ερώτηση: Τι εννοείτε;
«Για παράδειγμα, η εγκατάσταση των Data Centres στον Ελλαδικό χώρο που έχουν ανακοινώσει η Microsoft, η Google κλπ., μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το συνολικό φορτίο, και τη μέγιστη ζήτηση, οπότε η Ποιότητα Ισχύος στις ΒΙΠΕ και ο Ηλεκτρικός Χώρος για συνδέσεις ΑΠΕ θα μειωθούν σημαντικά. Αν λάβουμε υπόψη και τα φαινόμενα της Κλιματικής Αλλαγής, όπως Πυρκαγιές, Πλημμύρες, Τυφώνες και των Σεισμών στην περιοχή μας, τότε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα Μικροδίκτυα θα είναι τελικά η πιο ενεργειακά και οικονομικά αποδοτική λύση για τις Βιομηχανικές Μονάδες στη Χώρα μας».
Ερώτηση: Επειδή αναφερθήκατε πριν σε στοιχεία της Google, έχει βγάλει κάποια στοιχεία αναφορικά με την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στη βιομηχανία που δεν γνωρίζουμε;
«Η Google, όπως και όλοι οι οργανισμοί που κάνουν προτάσεις αναφορικά με την χρήση της ενέργειας στη βιομηχανία, λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά της 3ης Βιομηχανικής Επανάστασης, όπου κέντρο για την παραγωγή ενέργειας γίνεται πλέον η Βιομηχανική Μονάδα – Prosumer), σε αντίθεση με το Κεντρικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας της προηγούμενης περιόδου. Η Βιομηχανική Μονάδα – Prosumer μαζί με την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και των Συστημάτων Αποθήκευσης Ενέργειας, στοχεύουν πλέον στις βέλτιστες αποδοτικά λύσεις.
Είναι χαρακτηριστική η ανάλυση της Sidewalk Infrastructure Partners (SIP), που είναι ένας προγραμματιστής υποδομής και αποτελεί spinoff της Alphabet, θυγατρικής εταιρείας της Google. Σύμφωνα με στοιχεία της SIP που δημοσιοποίησε ο κ. Sayles Braga, ανώτερο στέλεχος του ομίλου, η εγχώρια κατανάλωση του ψηφιακού κέντρου δεδομένων αναμένεται, από τώρα μέχρι το 2030 ,να ανέλθει από τα 20 στα 60 GW, δηλαδή να τριπλασιαστεί. Μέχρι σήμερα, τα κέντρα δεδομένων σήμαιναν σε κατανάλωση, κάποιες δεκάδες ή κάποιες εκατοντάδες μεγαβάτ. Τώρα, σύμφωνα με την Google εξελίσσονται δυνητικά σε χιλιάδες μεγαβάτ.
Εάν λοιπόν οι προγραμματιστές των κέντρων δεδομένων συνεχίσουν να τα κατασκευάζουν με το ρυθμό που έτρεχε στο παρελθόν, τότε, οι εγκαταστάσεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα απειλήσουν τη σταθερότητα του δικτύου. Δεν υπάρχει επομένως τρόπος να τροφοδοτηθεί μια μελλοντική ψηφιακή υποδομή στην Ελλάδα, χωρίς διαφορετική προσέγγιση».
Ερώτηση: Ο ΔΕΔΔΗΕ τι λέει; Τι ειπώθηκε στο πάνελ;
«Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του αρμοδίου στελέχους του κυρίου Λιόντου, εστιάζεται στην παρούσα φάση, στο επενδυτικό του πρόγραμμα για την εγκατάσταση και ενίσχυση υπόγειων γραμμών διανομής, όπως και για την αντικατάσταση μετασχηματιστών διανομής, με σκοπό τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου και τη βελτίωση της Ποιότητας Ισχύος στα Δίκτυά του. Πρόκειται, για ένα πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ. Προτείνει επίσης, την προμήθεια, με ίδια έξοδα των Βιομηχανιών, Drives και Πυκνωτών για μεγαλύτερη Εξοικονόμηση Ενέργειας και καλύτερη Ποιότητα Ισχύος».
Ερώτηση: Από τη δική σας πλευρά, προτείνατε ως εναλλακτική λύση τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα: Έχουν άμεση εφαρμογή και ποια είναι η προοπτική τους στις ελληνικές επιχειρήσεις;
«Βιομηχανικά Μικροδίκτυα όπως τα περιέγραψα, έχουν εγκατασταθεί και σε ελληνικές Βιομηχανίες, με τη μορφή όμως UPS, για να μην έρχονται σε αντίθεση με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».
Ερώτηση: Γιατί δεν επιτρέπονται ακόμα τα Βιομηχανικά Μικροδίκτυα;
«Τελούν υπό την έγκριση του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, που όπως φάνηκε στο συνέδριο εκτιμούν ότι είναι μια τεχνολογία του μέλλοντος.
Με βάση πάντως τις θέσεις και τις καινοτόμες λύσεις που εφαρμόζουν ήδη οι αντίστοιχοι Διαχειριστές Δικτύων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, καθώς και τις σύγχρονες απαιτήσεις που προκύπτουν για ανταγωνιστικές Βιομηχανίες στις Διεθνείς Συνθήκες, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα μικροδίκτυα ως λύση που χτυπά ήδη την πόρτα μας. Προσωπικά θεωρώ συμβολή του συνεδρίου το γεγονός ότι ανέδειξε και τα προβλήματα και πιθανές λύσεις και χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτόν τον διάλογο που ανοίξατε».
Η παρουσίαση του Δρ. Παναγιώτη Ρωμανού στο 1ο Πανελλήνιο Συνέριο Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ
Αντί επιλόγου θυμίζουμε πώς έχει συνοψίσει ο Κλάους Σβαμπ, Γερμανός επιχειρηματίας και ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ την πρόοδο που έφεραν οι πρώτες τρεις βιομηχανικές επαναστάσεις:
Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση χρησιμοποίησε την ενέργεια του νερού και του ατμού για τη μηχανοποίηση της παραγωγής.
Η δεύτερη μεγάλη επανάσταση χρησιμοποίησε την ηλεκτρική ενέργεια.
Η Τρίτη, με την τεχνολογία της πληροφορίας άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον κόσμο και την παραγωγή.
Σε ότι αφορά την Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, προετοιμάζεται εντατικά σήμερα στην ΕΕ, προμηνύει την ενσωμάτωση πολλών τομέων σε αυτή και προσκαλεί και την Ελλάδα σε μεγαλύτερη ετοιμότητα…
Πηγή: aenergy.gr