Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Δημήτρης Λειβαδάρος (ΣΕΒΙΠΑ):«Ωρα για συγκροτημένη αντίδραση»

Δημοσιεύθηκε την Τρί, 04/04/2023 - 13:35

Άµεση είναι η ανάγκη για την συγκρότηση ενός µετώπου από τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής µε στόχο την χάραξη µιας πολιτικής διεκδικητικής, τόσο ως προς τη βιώσιµη διαχείριση όσο και την αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραµµάτων, µε στόχο την  αναβάθµιση υποδοµών και εγκαταστάσεων στη Βιοµηχανική Περιοχή της Πάτρας σύµφωνα  µε τον ∆ηµήτρη Λειβαδάρο, τον πρόεδρο του Συνδέσµου Εγκατεστηµένων Επιχειρήσεων Βι.Πε. Πατρών (ΣΕΒιΠα), ιδιοκτήτη και διευθύνοντα σύµβουλο της εταιρείας «Λιπαντικά Αχαΐας Α.Ε».

Η «ΓτΚ» απευθύνθηκε στον κ .Λειβαράδο µε αφορµή την υλοποίηση εφαρµογής του νέου νόµου 4982/2022, για τα Επιχειρηµατικά Πάρκα αλλά και την έναρξη διαβούλευσης του νέου Κανονισµού Λειτουργίας της Βι.Πε. Πατρών εκ µέρους της διαχειρίστριας εταιρείας ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, θυγατρικής του Οµίλου της Τρ. Πειραιώς.

ΕΡ: Έχετε ήδη υποστηρίξει ότι ο νόµος 4982/2022 και η σχετική διαβούλευση που προηγήθηκε εκ µέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα αποτελέσει µια «χαµένη ευκαιρία» για µια ευρεία συνέργεια δυνάµεων που στόχο έχει την ανάπτυξη µέσα από τα νέα Επιχειρηµατικά Πάρκα…

Μια συνεργασία ξεκινά στη βάση δύο µερών καθένα από τα οποία κινείται προς µια θετική κατεύθυνση, το κοινό όφελος. Το πρόβληµα σήµερα έχει την αφετηρία του µια 20ετία νωρίτερα όταν το πλειοψηφικό µερίδιο της ΕΤΒΑ Βι.Πε. πέρασε στον όµιλο της Τρ. Πειραιώς. Εκείνη την εποχή το κράτος πουλά την εταιρεία σε µια ιδιωτική τράπεζα. Πραγµατικά, από την συνεργασία µας αυτά τα χρόνια µε τα στελέχη της ΕΤΒΑ, πρόκειται για άξιους ανθρώπους οι οποίοι κάνουν καλά τη δουλειά τους, για έναν ιδιωτικό χρηµατοπιστωτικό οργανισµό όµως ο οποίος εκ της ιδρύσεώς του στόχο έχει να καταγράφει κέρδη.

Από τότε, έως και σήµερα που έκλεισε η 20ετία, σταδιακά κατάφεραν και έφεραν την ΕΤΒΑ στο σηµείο που ήθελαν… Να αποκοµίσει κέρδη η τράπεζα από τη διαχείριση της θυγατρικής η οποία έχει την ευθύνη των Βιοµηχανικών Περιοχών της χώρας.

Πριν φτάσουµε λοιπόν στον τελευταίο νόµο, 4982/2022, κατά καιρούς, έγιναν διαβουλεύσεις για θέµατα των Βι.Πε. αλλά και την αλλαγή του Κανονισµού Λειτουργίας. Μιλούσαµε µε την Γενική Γραµµατέα Βιοµηχανίας του Υπ. Αν., φαινόταν ότι οι θέσεις και οι απόψεις γίνονταν δεκτές, ακούγαµε δεκάδες άλλους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων να συµφωνούν και να επαυξάνουν µάλιστα και στο τέλος καταλάβαµε ότι το σχέδιο ήταν κυρίως ο… εφησυχασµός µας. Σε µια περίοδο µε αλλεπάλληλες κρίσεις, φάνηκε ότι µας ακούν αλλά στο τέλος το µόνο που άλλαξε, απ’ ό,τι είχαµε συζητήσει, ήταν η... Γ.Γ. Βιοµηχανίας. Αποχώρησε η µόνη φωνή µέσω της οποίας είχαµε επενδύσει ότι µπορεί να πετύχουµε να εισακουστούµε...

ΕΡ: Θεωρείτε ότι η ψήφιση του σχεδίου για τα Επιχειρηµατικά Πάρκα ήταν το τέλος µιας προσπάθειας να βρεθεί κοινός τόπος; Υπάρχει περιθώριο να αλλάξει ένας ψηφισµένος νόµος ή νιώθετε ότι κινούµαστε στην αρχή του τέλους;

Στα πλαίσια της διαβούλευσης προς ψήφιση του 4892/’22 κατατέθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα πάνω από 500 προτάσεις προς νοµοτεχνική επεξεργασία. ∆υστυχώς για εµάς η µεγάλη απογοήτευση ήταν όταν είδαµε πως δεν γίνεται δεκτή καµία! Πώς γίνεται όλοι µας να έχουµε τελικά λάθος; Είναι αυτό που µας απασχολεί ως καίριο ερώτηµα πλέον. Στο τέλος  της βραδιάς, όπως σε κάθε ιδιωτική επιχείρηση, υπάρχει το ταµείο. Έτσι και η ΕΤΒΑ είναι πιθανό να σχεδιάζει για εµάς µε άξονα µόνο την αύξηση της κερδοφορίας της.

«∆ιαβάζουµε» και εµείς τους χρηµατοπιστωτικούς οµίλους, βάζουν ένα κεφάλαιο δανείου σε µια προσωπική εταιρεία, αυτή επιστρέφει και αγοράζει «κόκκινα δάνεια» 4 εκατ. ευρώ και τα πουλά µε στόχο να εξασφαλίσει κέρδη πάνω από 50 εκατ. ευρώ, µέσα από τις  «δουλειές» µε τα fund. Αν αυτό είναι µόνο το τίµηµα για τη συνεργασία µας, η κερδοφορία επί των εµπράγµατων δικαιωµάτων, δεν πρέπει να επιτρέψουµε οι Βι.Πε. της χώρας µας να µετατραπούν σε ενέχυρο µελλοντικής κερδοφορίας µιας ιδιωτικής τράπεζας… 

ΕΡ: Ακόµη και στα πρακτικά, τη διαχείριση των δηµοτικών τελών;

Πλέον η ΕΤΒΑ Βι.Πε., αναλαµβάνει όλους τους λογαριασµούς και τα πρώην δηµοτικά τέλη. Η δική µας πρόταση περιέχει σηµεία που αφορούν µεταφορά της διαχείριση κοινόχρηστων ανταποδοτικών τελών στην ΕΤΒΑ Βι.Πε. υπό το σκεπτικό ότι η διαχείριση θα γίνει πιο  αποτελεσµατική. Όµως η ΕΤΒΑ έσπευσε πρόσφατα, µέσα από τροπολογία του ΥΠ.ΑΝ., να µετατρέψει τις χρώσεις του δήµου για τις δοµηµένες επιφανείς, σε νέο τιµολόγιο που θα εκδίδεται πλέον µε χρέ- ωση επί του συνόλου του γηπέδου, και την αδόµητη επιφάνεια.  Αυτό είναι που µας προβληµατίζει και σε σχέση µε το µέλ- λον.

Πρέπει, κατά την άποψή µου, να συγκροτηθούµε ως µέτωπο και να αντιδράσουµε. Το γεγονός ότι λίγο πριν από τις εκλογές περνά ο νέος Κανονι- σµός Λειτουργίας της Βι.Πε. και θα υπάρξει δια- βούλευση -έως τα µέσα Απριλίου- δε θα µας αφήσει απαθείς. Πρέπει να σηκώσουµε τα µανί- κια να µην αφήσουµε την ταφόπλακα που µας σκεπάζουν, µε όλες  αυτές  τις εξουσίες σε επί- πεδο  διαχείρισης και χρεώσεων, λογικών  αλλά και παράλογων, σήµερα αλλά και στο µέλλον. Υπάρχει µια βάση συζήτησης, δεν απορρίπτουµε συλλήβδην και τα θετικά στοιχεία  του νέου Κα- νονισµού, έχουµε κατά το παρελθόν τεκµηριώσει προτάσεις για αυτοδιαχείριση των Βιοµηχανικών Περιοχών, για καθαριότητα, για ασφάλεια και για κοινόχρηστα τιµολόγια, είναι η ώρα να κάνουµε ένα αποφασιστικό, καίριο  βήµα µε ορίζοντα το µέλλον!

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Γνώμη» - 2/4/2023

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα