Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

ΔΕΔΑ: Αρχίζουν τα έργα για φυσικό αέριο σε Πάτρα και ΒΙΠΕ

Δημοσιεύθηκε την Πέμ, 03/31/2022 - 11:27

Μετά την ολοκλήρωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και εγκρίσεων, το έργο κατασκευής των αστικών δικτύων και δεξαμενών φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, επιτέλους ξεκινά στα τέλη Μαΐου.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες ρυθμίστηκαν, σε συνάντηση που είχε την Τρίτη 29 Μαρτίου ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα, μέσα σε πολύ θετικό κλίμα.

Μάλιστα, η έναρξη των εργασιών θα εγκαινιαστεί σε εκδήλωση στην Πάτρα, λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, παρουσία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Το κλίμα ικανοποίησης για τις ταχύτατες διαδικασίες που «έτρεξαν» από την Περιφέρεια (ολοκληρώθηκαν έναν χρόνο νωρίτερα από άλλες περιοχές), περιέγραψε, χθες, με ανάρτησή του στο facebook, o κ. Τσάκας: «Πριν 2,5 χρόνια η έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, το Αγρίνιο και τον Πύργο έμοιαζε μακρινό όνειρο. Σήμερα, έχοντας ήδη δημοπρατήσει τα έργα και ολοκληρώσει τις ελεγκτικές διαδικασίες από όλα τα αρμόδια όργανα του κράτους, συζητήσαμε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, τις τελευταίες λεπτομέρειες για την έναρξη των μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Η άριστη συνεργασία μας, οδηγεί στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συνεχίζουμε…».

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Το έργο υλοποιείται από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ Α.Ε.) με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και προβλέπει την κατασκευή δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης μήκους περίπου 208 χλμ σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο.

Ο επικεφαλής της ΔΕΔΑ δήλωσε ότι ο διαγωνισμός της ΠΔΕ για την κατασκευή των αστικών δικτύων, εγκρίθηκε και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το μόνο που απομένει, είναι κάποιες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες θα περάσουν γρήγορα και μέσα στον Απρίλιο θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τον ανάδοχο του έργου, που είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ.

ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

Το δε κλίμα με τον δήμο Πατρέων, είναι πολύ θετικό, καθώς έχουν ξεπεραστεί ζητήματα που έβαζαν εμπόδια στο παρελθόν.

Η εργολαβία της Πάτρας που θα ξεκινήσει πρώτη, έχει προϋπολογισμό 19,5 εκ. ευρώ και τα δίκτυα του Πύργου και του Αγρινίου, που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, αθροιστικά 12 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσάκας είπε ότι, παράλληλα με τα δίκτυα της Πάτρας, θα προχωρήσει και η κατασκευή των δεξαμενών αποθήκευσης και της μονάδας αεριοποίησης του φυσικού αερίου, σε χώρο της ΒΙΠΕ Πατρών και ο αγωγός σύνδεσης με την πόλη.

«Στόχος μας είναι, στα τέλη του χρόνου, να υλοποιήσουμε τις πρώτες συνδέσεις», δήλωσε ο κ. Τσάκας, οι οποίες εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν με επιχειρήσεις στη ΒΙΠΕ Πατρών, λόγω εγγύτητας.

Να σημειωθεί ότι σε πρώτη φάση, το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG θα μεταφέρεται στις αποθήκες της ΒΙΠΕ, με ειδικά διαμορφωμένα βυτιοφόρα οχήματα, από τον σταθμό της Ρεβυθούσας, ενώ ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει από την πλευρά του την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, από τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας προς τη ΒΙΠΕ Πατρών.

 

 

 

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα