Είσοδος

Μοιραστείτε το

 

Εκτύπωση

Αποστολή με mail

Κατέβασμα PDF

Βασικά σημεία ομιλίας προέδρου στην Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δημοσιεύθηκε την Τετ, 07/19/2023 - 13:36

Ο νομικός αγώνας, μονόδρομος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εγκατεστημένων - Προκλήσεις και θετικά σημεία της θητείας του απερχόμενου ΔΣ

Η μετεξέλιξη του ΠΑΣΕΒΙΠΕ σε ένα απαραίτητο εργαλείο για τα μέλη, μέσω του οποίου θα αξιοποιούνται αφενός οι ευκαιρίες και αφετέρου θα αντιμετωπίζονται ενδεχόμενοι κίνδυνοι που μπορούν να απειλήσουν μέχρι και τη βιωσιμότητα εγκατεστημένων επιχειρήσεων, είναι ένα από τα θετικά σημεία της θητείας του ΔΣ που ολοκληρώθηκε, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα στην του ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ο
πρόεδρός του κ. Πέτρος Μαντάς.

Ειδικότερα, καλωσορίζοντας τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2023 στην Πάτρα και εξέλεξε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για την περίοδο 2023-2025, ο επανεκλεγείς πρόεδρος ,επεσήμανε τα εξής:
Η συμπλήρωση της θητείας του ΔΣ κατά το 2022, συνέπεσε, με δυο σημαντικές για τα μέλη εξελίξεις:
Σε ότι αφορά το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, χωρίς καν να έχει ομαλοποιηθεί η οικονομική δραστηριότητα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δημιούργησε σημαντική επιβάρυνση στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεών μας, επιταχύνοντας την ανάγκη μόνιμων λύσεων για την αντιμετώπισή του.
Σε ότι αφορά το θεσμικό κομμάτι, η ψήφιση του νέου Νόμου 4982/2022, δημιούργησε νέες προκλήσεις, οι οποίες απαντώνται συλλογικά και συστηματικά με συγκεκριμένα επιχειρήματα, αλλά και με νομικό αγώνα, ο οποίος αποδεικνύεται συχνά μονόδρομος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εγκατεστημένων.

Μονόδρομος ο νομικός αγώνας για τα δικαιωμάτων των εγκατεστημένων

Ειδικότερα, ο Νόμος 4982/2022, ο οποίος ψηφίστηκε με πολλά  και σημαντικά σημεία διαφοροποίησης  σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο του 2012, αλλά και ο προταθείς εκπορευόμενος από τον νόμο νέος Κανονισμός Λειτουργίας που βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο διαβούλευσης και ψηφοφορίας, εισάγουν μια κυρίαρχη αλλαγή:
Καθιστά ως συνομιλητή μας εφεξής, όχι την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας μας, ούτε τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας,  αλλά ένα ξένο Fund, άγνωστης και ευμετάβλητης μετοχικής σύνθεσης το οποίο κατέχει σήμερα ποσοστό  64%   στην ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ. Το
Υπερταμείο, συμμετέχει  με 35% και η Τράπεζα Πειραιώς μόλις με  το 1%. Το συγκεκριμένο fund θα έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει και τον Κανονισμό Λειτουργίας.

Τα παραπάνω, τελούν βέβαια υπό την αίρεση, ότι δεν θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές, είτε στο πλαίσιο της ψηφοφορίας έγκρισης του Κανονισμού είτε ως αποτέλεσμα δικών μας νομικών ενεργειών, είτε ως αποτέλεσμα του διαλόγου που προωθούμε με τη νέα κυβέρνηση.

Ενέργειες αναφορικά με τον Κανονισμό Λειτουργίας

Το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ προκειμένου να προετοιμάσει, να ενημερώσει και να υποστηρίξει τα μέλη του στην τρέχουσα Διαβούλευση για τον Κανονισμό Λειτουργίας, που είναι συνεπακόλουθος του νέου νόμου, έχει προβεί στις εξής ενέργειες:
1. Πίεσε και πέτυχε την χρονική μετάθεση της ασφυκτικής αρχικά ημερομηνίας που είχε τεθεί για την Δημόσια- Διαβούλευση Ψηφοφορία. Σε συνέχεια και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, επιτεύχθηκε η απάλειψη άρθρων, που ξεπερνούσαν κατά πολύ «κόκκινες γραμμές», παραβιάζοντας έως και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ατομικό δικαίωμα ιδιοκτησίας (καταβολή τιμήματος υπεραξίας κατά την πώληση
περιουσιακών μας στοιχείων κα)
2. Ενημέρωσε άμεσα και πλήρως τα μέλη με αναλυτικά κείμενα για τα εμφανή αντισυνταγματικά άρθρα του Κανονισμού καθώς επίσης και για τα αμφισβητούμενα σημεία νομιμότητας της διαδικασίας ψηφοφορίας.
3. Το νομικό τμήμα του Συνδέσμου σε συνεργασία με νομικούς και άλλων ΒΙΠΕ, ανέπτυξαν κοινή δράση συντονισμού. Στο πλαίσιο αυτό, προωθήθηκαν υποστηρικτικά νομικά υπομνήματα προς όλα τα μέλη, περιλαμβάνοντας τις αναλυτικές νομικές επισημάνσεις του ΠΑΣΕΒΙΠΕ επί όλων των άρθρων του Κανονισμού. Ετσι, οι εγκατεστημένοι μπόρεσαν να διευκολυνθούν στις αποφάσεις τους, χωρίς να καταβάλουν επιπλέον κόστος και χρόνο.
4. Αντίστοιχα, το επιστημονικό τμήμα του Συνδέσμου, αποτύπωσε με απόλυτη ακρίβεια, σειρά τεκμηριωμένων ερωτημάτων για τον νέο νόμο, τον κανονισμό και τις προτεινόμενες επενδύσεις, που δεν έχουν απαντηθεί και τα προώθησε προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
5. Για το κρίσιμο θέμα των επενδύσεων, ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, εισηγήθηκε την προσθήκη σχετικών άρθρων στον Κανονισμό, τα οποία προβλέπουν ανάμεσα σε άλλα τη σύμφωνη γνώμη των εγκατεστημένων για νέες επενδύσεις στις ΒΙΠΕ. Επιπλέον, έχει επιμείνει στην γραπτή και πλήρη ενημέρωση των εγκατεστημένων σε ότι αφορά τη διάρθρωση των δανείων που θα ληφθούν για τις ανάγκες των επενδύσεων συνολικότερα, αλλά και για τις μελλοντικές υποχρεώσεις κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.
6. Παρακολούθησε συστηματικά μέσω των μελών του, τη διαμόρφωση του ύψους των κοινοχρήστων, διαπιστώνοντας πολλαπλασιασμό τους κατά τους τελευταίους εννιά μήνες.
7. Με αίτημά του προς την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης , ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, ξεκίνησε έναν νέο κύκλο ενημέρωσης και διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτού, προτείνει την Σύσταση Εποπτικού-Συντονιστικού Φορέα των ΒΙΠΕ από την Πολιτεία, για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εκάστοτε εθνικής βιομηχανικής πολιτικής στις ΒΙΠΕ. Η αναλυτικότερη πρόταση και πώς μπορεί να θεμελιωθεί νομικά, είναι διαθέσιμη.

Κοινοί στόχοι

Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ, συμπληρώνοντας φέτος επτά χρόνια λειτουργίας ως επαγγελματική οργάνωση που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ, πέτυχε λόγω πιθανόν και των μεγάλων προκλήσεων που κληθήκαμε να διαχειριστούμε, ορισμένους κοινούς στόχους.
Στα θετικά της θητείας που ολοκληρώθηκε, είναι:
- Η μεγαλύτερη συσπείρωση μεταξύ των εγκατεστημένων επιχειρήσεων αλλά και η στενότερη συνεργασία μεταξύ των μελών του Συνδέσμου με συντονισμένες και συλλογικές ενέργειες σε πολλά επίπεδα.
- Το ενδιαφέρον από μικρότερες ΒΙΠΕ που έχουν καταθέσει αίτημα να ενταχθούν και να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των κοινών σκοπών του ΠΑΣΕΒΙΠΕ
- Η πληρέστερη στελέχωση αλλά και διοικητική οργάνωση προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά έκτακτες κρίσεις, αλλά και για να
στοιχειοθετούνται πληρέστερα οι εκάστοτε προτάσεις και αιτήματα
- Η μετεξέλιξη τελικά του Συνδέσμου, σε ένα απόλυτα απαραίτητο εργαλείο για τα μέλη, μέσω του οποίου θα αξιοποιούνται αφενός οι ευκαιρίες και αφετέρου θα αντιμετωπίζονται ενδεχόμενοι κίνδυνοι που μπορούν να απειλήσουν μέχρι και τη βιωσιμότητα εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
Ευκαιρίες και κίνδυνοι συνυπάρχουν και στο ευρύτερο περιβάλλον λειτουργίας μας, όπου και εκεί ισχύει η διαπίστωση, ότι μόνον η συλλογική αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική.

Ενεργειακή κρίση- Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΑΣΕΒΙΠΕ
Μιλώντας για την ενεργειακή κρίση, ξεκίνησαν να υλοποιούνται σταδιακά, οι προτάσεις που είχαμε ήδη επεξεργαστεί κατά την προηγούμενη θητεία και οι οποίες εξασφαλίζουν την ενεργειακή αυτάρκεια των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.
Προωθήσαμε ενεργά και υποστηρίξαμε τον θεσμό των Επιχειρηματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε στις ΒΙΠΕ να μπορούν λειτουργήσουν σύντομα οι πρώτες Κοινότητες του είδους. Παράλληλα, αναφερθήκαμε σε αποτελεσματικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και στην επιτάχυνση υιοθέτησης από τις επιχειρήσεις μας, του νέου κυκλικού μοντέλου ανάπτυξης.

Τα παραπάνω θέματα, θα κυριαρχήσουν στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΠΑΣΕΒΙΠΕ που προετοιμάζουμε, με στόχο την πρωτότυπη ενημέρωση των μελών μας και επίσης, για την υποστήριξη της θέσης των εγκατεστημένων στο περιβάλλον λειτουργίας που τελικά θα διαμορφωθεί. Το χρηματοδοτικό, το νέο ΕΣΠΑ και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι επίσης θέματα που θα τεθούν. Σίγουρο είναι, ότι έχουμε μπροστά μας έναν σημαντικό δρόμο να διανύσουμε, παρά τις όποιες σημερινές προκλήσεις.

Στον ΠΑΣΕΒΙΠΕ , βλέπουμε πάντα την συνολική εικόνα και γι΄ αυτό, οφείλουμε, όχι απλώς να συνεχίσουμε , αλλά να εντείνουμε επιπλέον τον αγώνα, που τελικά θα εξασφαλίσει τον πιο ενεργό μας ρόλο, στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση, στην κυκλική οικονομία και στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση Το νέο ΔΣ που θα προκύψει από τη σημερινή γενική συνέλευση, έχει μπροστά του πολλή δουλειά, προκειμένου να αξιοποιήσει βήμα προς βήμα, όσα πέτυχε ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ τα τελευταία χρόνια και να οικοδομήσει στις στέρεες βάσεις που για πρώτη φορά  τέθηκαν στην εκπροσώπηση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Μοιραστείτε το στα κοινωνικά δίκτυα

Γραφτείτε στο Newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Βρείτε Πληροφορίες του Συνδέσμου

Εικόνα από τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις

Δείτε τον κατάλογο με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Κατάλογος

Η ιστορία του συνδέσμου

Διαβάστε όλη την ιστορία του συνδέσμου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα

Ιστορία

Επικοινωνήστε με τον συνδέσμο

Επικοινωνήστε με τον σύνδεσμο ΠΑΣΕΒΙΠΕ χρησιμοποιώντας την φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνία

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε όλες τις πληροφορίες που ψάχνετε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις του συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Συχνές Ερωτήσεις

Εκδηλώσεις Συνδέσμου ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Δείτε το ημερολόγιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Εκδηλώσεις

Γραφτείτε στο newsletter του ΠΑΣΕΒΙΠΕ

Λάβετε πρώτοι τα τελευταία νέα και τις ειδοποιήσεις του συνδέσμου στο email σας αυτόματα